Vaniliniai keksiukai 6-ajam mados tinklaraščio “Spintos guru“ gimtadieniui / Vanilla cupcakes for the 6th birthday of fashion blog “Spintos guru“

Nesitvėriau džiaugsmu, sulaukusi mados tinklaraščio “Spintos guru“ autorės Deimantės pasiūlymo kartu paminėti jau 6-ajį jos rašomo tinklaraščio gimtadienį. Deimantę pažįstu jau kurį laiką ir paprasčiausiai negaliu nesižavėti jos darbais – “Spintos guru“ man visada asocijuojasi su kokybe, puikiai išdirbtais straipsniais apie mados aktualijas, mados kolekcijų apžvalgomis, interviu su geriausiais Lietuvos mados kūrėjais, stiliaus patarimais ir supažindinimu su įdomiausiomis mados pasaulio asmenybėmis bei reiškiniais. Deimantės darbai pasirodo ir tokiuose Lietuvos leidiniuose kaip L’Officiel Mada, Stilius, lrytas.lt, panele.lt ir dar daugelyje kitų. Žaviuosi Deimantės užsispyrimu ir pastangomis judėti į priekį. Smagu, jog būnant 14 pradėtas rašyti tinklaraštis padeda realizuoti save ir platesniuose vandenyse.

IMG_0756

Vos sutarusios, jog man atitenka garbė iškepti gimtadieninį desertą, pasirinkome keksiukus. Ne paprastus, o tuos, prabangius, cupcakes vadinamus. Siekėme kažko minimalistiško, elegantiško, bet savyje slepiančio daug charakterio – visai kaip ir pati Deimantė. Tad spalvų derinys juoda-balta pasirodė esantis geriausias sprendimas, o paprasti, bet jokiu būdu neprasti vaniliniai keksiukai su plaktos grietinėlės kremu tapo puikiais gimtadienio mini-tortais. Padarius mažą Deimantės fotosesiją šaltyje, geriant antrą puodelį arbatos bei valgant šventinius keksiukus (gal buvo dar ir plyta šokolado), kilo mintis paimti iš Deimantės nedidelį interviu apie maistą, madą ir dar kai ką.

IMG_0717

Pirmasis klausimas turbūt nuspėjamas – papasakok, kas yra “Spintos guru“, kodėl tai darai ir kokiai tikslinei auditorijai rašai.

Nors į šiuos klausimus būtų galima atsakyti vos keletu žodžių, man “Spintos guru” yra gerokai daugiau nei tik tinklaraštis – per šešerius rašymo metus ne tik supratau, kad mada yra man artimiausia sritis, bet ir paragavau tikro žurnalistinio darbo, ne kartą pati save stūmiau parašyti, sužinoti, išsiaiškinti kiek daugiau, apžvelgti industrijos reiškinius plačiau. Galbūt tai lėmė nepasitenkinimas tuo, ką šiuo metu siūlo populiariausi šalies mados leidiniai? Gali būti, tad kurdama “Spintos guru” stengiuosi situaciją keisti, bandyti prisijaukinti mados kritiką. Tikiuosi, kad tokia ir mano skaitytojų auditorija – norinti drąsesnio, naujo tono Lietuvos mados žurnalistikoje.

Koks Tavo santykis su maistu? Ar jis užima garbingą poziciją tavo prioritetų sąraše, ar tai tėra fiziologinių poreikių patenkinimas?

Nesu iš tų žmonių, kurie gyvena tam, kad valgytų, tačiau gerai paruoštas, puikiai pateiktas bei su pasimėgavimu valgomas maistas man yra vienas didžiausių gyvenimo malonumų. Įdomu tai, kad daugiau domėtis maistu pradėjau atsikrausčiusi gyventi į sostinę, ypač – senamiestį, nes atitrūkus nuo jaukios tėvų virtuvės norėjosi atrasti kažką naujo. Taigi susipažinau tiek su dabar be galo madingais burgeriais, tiek su įvairių Azijos, Pietų Europos šalių virtuvėmis ir vis dar ieškau, ką naujo galėčiau paragauti, kur nueiti. Maistas man nėra tik kažkas, apie ką rašo biologijos vadovėliai – tai bendravimo dalis, galimybė apsilankyti naujoje erdvėje, susipažinti su restoranų įkūrėjų bei šefų idėjomis.

Sukiesi mados pasaulyje. Gausu mitų, jog mados žmonės nevalgo, jei valgo – itin mažai, taip pat neskiria ypatingo dėmesio maisto kokybei. Ar tai tėra plačiai paplitę stereotipai, ar visgi tame yra tiesos?

Gėdingai, bet su šypsena pripažinsiu, kad tai – tikrai tik stereotipas, kurį sukuria patys industrijos veikėjai, viešumoje dažnai stebinantys lieknumu ir kalbantys apie salotas, tačiau vakare po mados pristatymo skubantys kirsti burgerių bei keptų bulvyčių (asmeninė patirtis…). Mados pasaulis – be galo aktyvi, greitai besikeičianti ir daug jėgų reikalaujanti industrija, tad itin liaunos stilistės už savo figūrą gali “dėkoti” bėgiojimui po parduotuves, maišų nešiojimui ir darbui su modeliais, o žurnalistai bei redaktoriai – skubėjimui į susitikimus, pristatymus, interviu. Mes tikrai mėgstame gerai pavalgyti, net jei, kaip sakei, kartais neskiriame pakankamai dėmesio kokybei ir vakarais griebiamės bulvių traškučių maišelio.

Ar turi savo guilty pleasure – maistą, ne visada naudingą organizmui, bet itin malonų sielai?

Spurgos! Net jei ne garuojančios iš karščio ir naminės, o gan liūdnai atrodančios parduotuvių lentynose, spurgos vis tiek pagaus mano žvilgsnį ir atsidurs pirkinių krepšelyje. Nors mėgstu ir įprastas, įdarytas džemu ir aplietas šokoladu, mano mylimiausios – pagamintos iš varškės.

Ar yra patiekalas, kuris rėkte rėktų “namai“?

Sunku įvardinti tik vieną patiekalą, nes grįžusi į namus Klaipėdoje mamai galėčiau pateikti gan nemažą sąrašą mėgstamų valgių, šįkart išsirinksiu burokėlių sriubą su raugintais kopūstais ir tėvų rinktais miško grybais. Tobuli akcentai – juoda pilno grūdo duona bei virtos bulvės.

Kokiomis stiliaus taisyklėmis vadovaujiesi savo gyvenime?

Norėtųsi pasakyti “mažiau yra daugiau”, tačiau suprantu, kad meluočiau. Kalbant tiek apie spintą, tiek apie virtuvę, tiek iš esmės apie gyvenimą, pastaruoju metu stengiuosi sau nuolat priminti, kad mėgautis reikėtų kiekviena akimirka. Išdrįsti apsirengti tą galbūt truputį per ryškią suknelę, leisti sau vėlų vakarą namo parsinešti picą ir tiesiog tuo džiaugtis. Nes kodėl gi ne?

Kaip manai, kodėl mada tapo tokiu svarbiu reiškiniu šiandieniniame pasaulyje? Kokią įtaką ji daro paprastiems žmonėms?

Mada atsirado tuomet, kai susibūrė pirmosios mąstančių bei savo aplinką suvokiančių žmonių grupės, tad ji ir sąvoka “visuomenė” – neatsiejami reiškiniai. Nesvarbu, ar kalbėtume apie žmonių aprangą, interjero dekoravimą ar meną, jų mada vystosi kartu su civilizacija, yra koreguojama istorinių bei politinių įvykių. Vis dėlto šiandien mada tokia madinga tapo dėl galimybės ją komercializuoti, kas pusę metų kaitalioti tendencijas bei nuolat pateikti kažką naujo. Galbūt gatvėje sutiktas praeivis neišvardins penkių šiuo metu madingiausių drabužių, tačiau tam tikra mados dalimi galima vadinti ir jį – stebintį, gyvenantį tarp kitų žmonių ir vis tiek paisantį tam tiktų šiandien diktuojamų idėjų.

Na ir paskutinysis klausimas. “Spintos guru“ rašai jau 6 metus. Kokius ateities planus puoselėji ir ar į juos įeina dar daug metų atsidavimo savo tinklaraščiui?

Šeši metai skamba kaip labai ilgas sunkaus darbo laikotarpis, tačiau dabar man jau sunku įsivaizduoti save, nerašančią tinklaraščio. “Spintos guru” man yra geriausia erdvė savo idėjoms išreikšti, diskutuoti su bendraminčiais ir tiesiog džiaugtis mada bei dalintis viskuo, ką atrandu geriausio. Nors po truputį žengiu ir į popierinę spaudą, visiškos laisvės, kurią man suteikia tinklaraštis, atsisakyti neketinu. Galbūt dešimtojo gimtadienio proga kartu kepsime tortą?

Deimantesukeksiukais

Kepsime, jei tik aš pagaliau pasiryšiu imtis torto… Pasistengsiu :) O štai ir keksiukų receptas. Labai puikus, turiu pasakyti! Keksiukai išliko drėgni ir minkšti net 3 dienas, gal būtų ir ilgiau, bet tiek laiko užtruko juos visus suvalgyti. Labai siūlau šių kvapnių, minkštų ir saikingai saldžių keksiukų receptą įsidėti į basics dėžutę. Na, o kremas prie jų itin paprastas – su šiek tiek cukraus ir šlakeliu citrinos sulčių plakta grietinėlė. Lengva ir puri, kaip tas sniegas, kurio nėra.

IMG_0720

Vaniliniai keksiukai su plaktos grietinėlės kremu
12 standartinio dydžio keksiukų

240 g miltų
175 g baltojo cukraus
1 a.š. kepimo miltelių
1/4 a.š. drukos
110 g sviesto
2 kiaušiniai
185 ml pieno (~3/4 puodelio)
1 a.š. vanilės ekstrakto (ne esencijos) arba 2 a.š. vanilinio cukraus

Kremui:

400 g 36% riebumo grietinėlės
5 v.š. cukraus
Mažas šlakelis (~1 v.š.) citrinos sulčių

Kambario temperatūros sviestą trinkite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi (jei nenaudojate vanilės ekstrakto), kol masė taps vientisa.  Po vieną įplakite abu kiaušinius, supilkite pieną ir vanilės ekstraktą (jei naudojate) ir gerai išmaišykite. Į šią masę įmaišykite atskirame inde sumaišytus miltus, druską ir kepimo miltelius. Maišykite tol, kol nebesimatys sausų miltų ir tešla taps vientisa, bet nepermaišykite. Tešla užpildykite apie 2/3 keksiukų kepimo formelės su popierėliais ir kepkite apie 20 minučių 180 laipsnių orkaitėje. Prieš puošdami kremu pilnai atvėsinkite.

Kremui plakite grietinėlę su cukrumi ir citrinos sultimis, kol grietinėlė taps standi. Labai svarbu grietinėlės neperplakti, nes gausite sviestą. Geriausia pradėti plakti elektriniu plaktuvu, o beveik pasiekus norimą standumo stadiją pabaigti plakti šluotele. Kremą užspauskite konditeriniu maišeliu arba tiesiog užtepkite ant keksiukų viršaus. Dekoruokite pagal norus ir fantaziją :)

 IMG_0713

Long story short: I had an honor to bake cupcakes for the 6th birthday of the well-known Lithuanian fashion blog “Spintos guru“ (in English “Closet guru“ or “Wardrobe guru“). It was a really nice experience to do this project with Deimantė, the author of “Spintos guru“. We decided to keep it simple, classy and elegant – just like Deimantė – with simple vanilla cupcakes with a whipped cream frosting. I took a little interview from Deimantė about food, fashion and some other things, but it would not be very beneficial to translate it all to English, because some relevant content might get lost (or just because I’m kinda lazy and lots of other things are in need to be done ASAP, I am very very sorry). So I would like to share a really good recipe for moist, soft and fluffy vanilla cupcakes, which stayed moist for 3 days (maybe they would have stayed moist longer, but by that time they were in our bellies). So here it is – very simple, but very good vanilla cupcakes with whipped cream frosting for any occation!

Vanilla cupcakes with whipped cream frosting
12 standard size cupcakes

1 1/2 cup all-purpose flour
1 cup minus 3 tbsp white sugar
1 tsp baking powder
1/4 tsp salt
1 stick unsalted butter, room temperature
2 eggs
12 fluid oz (~7/8 cup) milk
1 tsp vanilla extract

For the frosting:

14 oz whipping cream (or heavy cream)
5 tbsp sugar
1 tbsp lemon juice

Cream butter with sugar until it is creamy. Mix in both eggs, one at a time, pour milk, add vanilla and mix until everything is evenly incorporated. In a separate bowl mix together the flour, salt and baking powder and add this to the wet ingredients. Mix until flour is incorporated and the batter becomes smooth, but don’t overmix. Fill your cupcake liners 2/3 full with batter and bake for 20 minutes in a 350F/180C degree oven. Cool completely before frosting.

For the frosting, whip cream with sugar and lemon juice until soft peeks and be very careful not to overmix, or else you will end up with butter. My advice is to start mixing with an electric mixer and when it starts getting thick and glossy, switch to a whisk and finish whipping until desired consistency. You can either pipe the frosting on the cupcakes or simply put some with a spatula. Decorate as you wish :)

Adapted from Baking a Moment

Įrašo “Vaniliniai keksiukai 6-ajam mados tinklaraščio “Spintos guru“ gimtadieniui / Vanilla cupcakes for the 6th birthday of fashion blog “Spintos guru“” komentarai: 3

  1. Atgalinė nuoroda: Gimtadienis | 6 - SPINTOS GURU

Leave a Comment