Trupininis pyragas su uogiene / Crumble bars with jam

Na ir štai, prisnigo, o juk dar praeitam įraše džiaugiausi, jog žiema dar ne čia. Bet ji atėjo, o paskui save atsitempė ir uraganą, kurio dėka patartina šį savaitgalį kojos iš namų nekišti. Bet aš žinau save, man visada norisi kažko skanaus, saldaus, tokio tikro pasimėgavimo  po sunkios dienos (net jei ta diena yra miegojimas iki pusės 11 ir visi darbai sutelpa į du žodžius – pyrago kepimas) ir uraganas negali to sustabdyti! Patikrinusi visas namų kerteles ir, radusi turbūt visuose namuose esančius sviestą, kiaušinį, cukrų, miltus ir uogienę, ėmiausi pačio lengviausio pasaulyje pyrago kepimo. Viens du tešla, drėbt uogienės, dar truputį tešlos ant viršaus, greit greit į orkaitę, truputį palaukiam ir va!

Bet skonis… Tikrai nesumeluosiu pasakydama, kad tai buvo vienas skaniausių mano keptų pyragų. Visi ragavę negailėjo puikių žodžių šiam pyragui ir vis tiesė ranką link dar vieno gabalėlio. Ir aš jų nekaltinu, nes pyragas tikrai tobulas! Ir net nereikėjo kulniuot iki parduotuvės :)

Šiam pyragui galite naudoti bet kokią turimą tirštesnę uogienę, bet skaniausia, jei ji turi šiek tiek rūgštelės. Mano naudota saldžiarūgštė juodųjų serbentų uogienė puikiai papildė saldžią tešlą ir pyragas buvo tiesiog labai labai skanus :)

IMG_0664


Trupininis pyragas su uogiene
IMG_0641
~12 gabalėlių

100 g rudojo cukraus (jei neturit rudojo, ne bėda, naudokit 200 g baltojo cukraus)
100 g baltojo cukraus
180 g šalto sviesto
480 g miltų
1 a.š. kepimo miltelių
1/2 a.š. druskos
1/2 a.š. cinamono
1 kiaušinis
3-4 v.š. šalto vandens
~400 g uogienės (naudojau juodųjų serbentų)

Miltus sumaišykite su cukrumi, kepimo milteliais, druska ir cinamonu ir trinkite tarp pirštų su mažais kubeliais pjaustytu šaltu sviestu tol, kol nebeliks didelių sviesto gabaliukų. Tuomet įmuškite kiaušinį, įpilkite 3 šaukštus vandens ir viską gerai išmaišykite. Tešla neturi gautis vientisa, ji turi priminti šlapią smėlį. Suspaudus trupinius tarp delnų, jie turi sulipti, bet trinant tarp pirštų vėl sutrupėti. Daugiau kaip puse tešlos padenkite kepimo popieriumi ištiestą arba gausiai riebalais pateptą 20×20 kvadratinę kepimo skardą. Ant tešlos dėkite uogienę, o ant jos užtrupinkite likusią tešlos dalį. Pyragą kepkite apie 40 minučių 180 laipsnių orkaitėje, kol viršus švelniai paruduos. Prieš pjaustydami pyragą, leiskite jam atvėsti bent 30 minučių, kad uogienė neišbėgtų į šonus. Skanaus :)

IMG_0657

And so there’s snow everywhere. In my last post I was happy that there was not a single sign of upcoming winter. But it came and also brought a hurricane, therefore people of Europe are advised to stay home this weekend. But I know myself too well – I always want something sweet, delicious, rewarding after a hard day (even though that day consists of sleeping till 10:30 and all work fits in three words – baking a pie) and no hurricane can stop that! So after looking through every cupboard in my home, I found some things that almost every household always has – butter, an egg, sugar, flour and jam. And with those findings I made the easiest pie (or bars) in the entire world. A couple of minutes for the dough, half a minute to spread to jam, half a minute to put the rest of the dough on top, into the oven, wait a bit and voila!

IMG_0669

But the flavor… I won’t lie if I say that it was one of the most delicious things I have ever baked in my life. Everyone who tasted it were fascinated and just kept asking for more. And I can’t blame them, these bars were awesome. And the best thing – it didn’t involve going to the store :)

You can use any flavor jam for these bars, but I suggest using a jam that’s a little bit on the tart side. I used black current jam and its tartness complemented the sweet dought perfectly.

Crumble bars with jam
~12 pieces

1/2 cup brown sugar
1/2 cup white sugar (or the whole 1 cup of white sigar, if you have no brown)
2 sticks cold butter
3 cups all-purpose flour
1 tsp baking powder
1/2 tsp salt
1/2 tsp cinnamon
1 egg
3-4 tbsp cold water
~14 oz jam (I used black currant)

Mix the flour with both types of sugar, baking powder, salt and cinnamon and rub it between your fingers with the cold butter, chopped into small cubes. When there are no big pieces of the butter, mix in 1 egg and 3 tbsp of water. The dough should’t be solid, it should look more like wet sand. If you press the dough in your palm, it should stick together, but it should easily crumble apart. Take a little bit more than half of the dough and press it into a greased 8×8 baking dish. Cover the dough with jam evenly and crumble the rest of the dough on top. Bake it for ~40 minutes in 355F/180C degree oven until the top becomes golden brown. Let the pie cool down for at least 30 minutes before slicing, or else the jam will spread all over the place. After 30 minutes cut the pie into bars and enjoy :)

17 thoughts on “Trupininis pyragas su uogiene / Crumble bars with jam

  1. Vaikas prisiprašė nupirkti serbentų, o nupirkus nevalgė, tai ieškojau kaip protingai panaudoti trintus serbentus su cukrum. radau šį receptą, pagalvojau, kad mano vaikai dar nežino trupininio pyrago – mano vaikystės skanėsto. Gavosi labai super, net skanesnis nei mano vaikystėj. Ačiū.

  2. Labai labai geras. Ieškodama praverčiau daug receptų, kaip visada mane užkabino nuotraukos ir aprašymas. Nesigailiu nei kiek, skanaujam ir laižomės abu su vyru :)

  3. Bandysiu kept! Maža pastabėlė pirmam recepte nepatašyta, kad reikia miltu ☺️☺️☺️

  4. Aš irgi mėginu šį receptuką ! O mano teisėja/as gyvenantis pylvelyje manau bus labai patenkinta/as gautu rezultatu, nes kiek skaitau, visi tik giria šį pyragą :)

  5. TOBULAS ! laaaabai skanus pyragas , geresnio ir but negali . Minkstas ,trapus ir ne sausas ,gerai pjaustosi , tikrai vertas pagyru.Jau metai kaip apsistojus prie sito recepto ir i joki kitoki trupinini neketinu keisti .Didelis aciu !

  6. Toooobulas! Labai patiko tai, kad greit ir lengvai padaromas. Nereik laikyt šaldytuve tešlos ar terliotis su burokine tarka. Ir be abejo super skanus! Patiko ir su vyšniom ir su slyvom. Ačiū :)

Leave a Comment

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s