Drėgnas šokoladinis keksas – paprasčiau ir būt negali / Moist chocolate sour cream cake

Keksai yra toks dalykas, kuris man pavyksta pusę kartų iš visų kepimų. Kitą pusę jie neiškyla, iškilę susmunka, veliasi burnoje arba paprasčiausiai niekuo nežavi. Žinoma, kaip gi pradėsi nuo savęs, todėl kalta lieka orkaitė arba prasti miltai ir per maži kiaušiniai, o tikroji tiesa apie tai, kad receptą sugalvojau pati ir kad jis, galbūt, nėra pats geriausias, lieka nuošalyje… Kartais sunku pripažinti, kad gero deserto pagaminimas yra tiksliai apskaičiuotų proporcijų derinio rezultatas, o ne tekšt šmekšt būdu sumaišyta tešla. Retkarčiais pavyksta, bet dažniau ne, todėl vis dažniau renkuosi bandyti jau patikrintus ir įvertintus receptus, kurie žada fool proof rezultatą. Vienas jų ir šis šokoladinis keksas. Paprastas, bet toli gražu ne prastas.

IMG_0368

Vienas tų receptų, kurie nereikalauja galybės pastangų, produktų ir laiko. Puikus drėgnas ir sodrus šokoladinis keksas su šokoladiniu ganašu. Popiečio pasimėgavimui su kava ar saldiems pusryčiams.

keksas

Drėgnas šokoladinis keksas su šokolado ganašu

340 g miltų
350 g cukraus
1.5 a.š. kepimo miltelių arba sodos
200 g sviesto
40 g geros kokybės riebios kakavos miltelių
250 ml vandens
Žiupsnelis druskos
2 dideli kiaušiniai
110 g grietinės (pusė puodelio)

Ganašui:
100 g juodojo šokolado
120 ml grietinėlės

Miltus, cukrų ir kepimo miltelius (arba soda) lengvai sumaišykite šluotele. Nedideliame puode ištirpinkite sviestą su kakava, vandeniu ir druska, ir pakaitinkite, kol nebeliks gumulėlių ir viskas atrodys kaip karštas šokoladas. Po truputį pilkite šią masę į miltus ir maišykite, kol nebesimatys sausų miltų. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išmaišant. Galiausiai sudėkite grietinę ir paskutinį kartą išmaišykite, kol tešla taps vientisa. Ją pilkite į kepimo popieriumi ištiestą arba labai gerai išriebaluotą kekso formą ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 50-60 min. Po 50 min. pradėkite tikrinti peiliu ar mediniu pagaliuku. Keksas bus iškepęs, kai įkištas į vidurį pagaliukas išlįs sausas arba su keliais drėgnais trupinukais. Keksą išimkite iš formos ir palikite pilnai atvėsti.

tesla

Ganašui pakaitinkite grietinėlę iki užvirimo (bet neužvirkite) ir užpilkite ant smulkinto šokolado. Minutę leiskite pastovėti ir šluotele išmaišykite, kol masė taps blizgi ir vientisa. Ją palengva pilkite ant kekso ir leiskite laisvai varvėti kraštais arba tolygiai paskirstykite mentele. Keksą įdėkite į šaldytuvą 15-ai minučių arba palikite kambario temperatūroje maždaug pusvalandžiui, kol ganašas šiek tiek sustings, ir pjaustykite. Skanaus :)

IMG_0376

Only half of the pound cakes I make are worth eating. The other half of them don’t rise, collapse if they rise, don’t have a nice texture or simply don’t have anything exciting about them. Of course, you never start with yourself, therefore the oven, bad flour or eggs that were too small become the guilty ones in that situation. The ugly truth that the recipe was invented by me and lets be honest, it was not the best recipe, hides somewhere in the shadows. Sometimes it’s hard to accept the fact that baking a good dessert relies on accurately calculated proportions and my method “lets put this and that and that” won’t give me any great results. Occasionally that happens, but most often not, so I catch myself leaning more and more towards tested and appreciated recipes that promise you a fool proof result. One of them is this moist chocolate cake. Simple, but ohsogood.

This is one of those recipes that doesn’t require a lot of effort, ingredients or time. A very good and moist chocolate cake with a chocolate ganache – for an afternoon coffee or sweet breakfast.

Moist chocolate sour cream cake

2 cups all-purpose flour
1 3/4 cups sugar
1 1/2 teaspoons baking soda
2 sticks (1 cup) unsalted butter
1/3 cup high-quality cocoa powder (use the best you can find)
1 cup water
1/2 tsp fine salt
2 large eggs
1/2 cup sour cream
1 teaspoon vanilla extract
For the ganache:
4 ounces good quality dark chocolate, chopped or broken into 1/2-inch pieces

1/2 cup heavy cream

Lightly whisk flour with sugar and baking soda. In a small saucepan melt the butter with cocoa, water and salt. Pour this mixture in the flour and mix, until there is no visible dry flour. Mix both eggs one at a time, mixing well after each one. Put in the sour cream and mix well for the last time. The batter should be smooth and glossy. Pour it into a pound cake or bundt tin and bake for 50 to 60 minutes at 350F (180C) or until a toothpick inserted in the middle comes out clean. Let cool completely.

For the ganache, heat the heavy cream, but don’t boil it. Pour it over the chopped chocolate, wait for a minute and whisk until smooth. Slowly pour it over the cooled cake and let drip down the sides or spread evenly with a spatula. Let the ganache set in the fridge for 15 minutes or at room temperature for about half an hour. Slice and enjoy :)

Adapted from Food Wishes

21 thoughts on “Drėgnas šokoladinis keksas – paprasčiau ir būt negali / Moist chocolate sour cream cake

  1. laba diena, taip uzsimaniau to kekso, kad ach ir och..
    tik vienas klausimelis – “geros kokybės riebios kakavos miltelių” kur rasti? paprasta kakava turbut netiks? radau internete 20-22 proc., tokia tiktu?

    • Sveiki, svarbu, jog ant kakavos pakelio nebūtų parašyta sumažinto riebumo kakavos milteliai. Aš naudojau 22 procentų, o tokios kakavos galima rasti didelėse maisto parduotuvėse. Sėkmės kepant! :)

  2. Ieva, didziausias aciu uz recepta! Jis tobulas! Daugiau nieko pridurti negaliu, nes zodziais nusakyti sunku :)

    • Maniškis irgi sutrūkinėjo. Esu skaičius kažkur, jog įtrūkimas, einantis per kekso vidurį, simbolizuoja gerą keksą, taip kad no worries, skoniui tai nekenkia tikrai :)

  3. Labai gardziai atrodo Jusu keksas, jau net jauciu kaip tirpsta burnoje ^_^ sakykite ar reikia soda nugesinti?

  4. Tiesiog tobula !!! Nuo tada ,kai iškepiau šį keksą pirmą kartą , vaikai nerimsta ir prašo dar ir dar :) jis kažkaip stebuklingai pas mus ” ištirpsta” , tad per mėnesį jau kepu 6-ą kartą :) net vaikų draugai prašo recepto:) Aš pati ,niekada nemėgusi šokoladinių tortų ,keksų ,šiuo nenustoju mėgautis.
    Ačiū!!!

Leave a Comment

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s