Prieskoninis moliūginis pyragas

Moliūgas rėkte rėkia „Ruduo” ir tikrai, viskas, kas pagaminta su moliūgu, šildo. Ir šis pyragas yra pirmas patiekalas, kurio gamyboje naudojau moliūgą. Labai įdomu gaminti su visiškai nauju produktu ir bandyti atrasti jo geriausias savybes. Tiesa ta, jog moliūgas (dažnai ir jo draugė cukinija) turi reputaciją kaip beskonė daržovė, skirta padidinti maisto tūrį ar tik suteikti kepiniui drėgmės. Bet jei moliūgas ruošiamas teisingai, derinant su jam pavaldžiais prieskoniais, rezultatas dažniausiai gaunasi puikus. Manau. Turbūt po vieno karto su moliūgu negaliu turėti objektyvios nuomonės.

”A pumpkin (pie, cookie or ice cream) a day, keeps the doctor away.” Neprieštarauju. Ir visai beveik neskauda širdies valgant antrą gabalą pyrago, nes juk jis iš daržovių, o daržovės sveika. Taip? Taip???

pyragelis

Pyragas puikus, drėgnas, sodraus skonio, šiek tiek primenantis meduolį. Turiu prisipažinti, jog gerai pavyko tik kepant antrą kartą, todėl duosiu keletą naudingų patarimų. Pirma, stebėkite tešlos tirštumą. Ji turi būti gana tiršta ir į kepimo formą ją reikia sukrėsti, o ne supilti (kaip padariau pirmą kartą). Antra, kepkite orkaitėje su ventiliatoriaus režimu, kad karštis pasklistų tolygiai. Maždaug po pusvalandžio viršus pradeda stipriai ruduoti, tad pridenkite folija. Pyragas kepamas gan ilgai, bet jei išlauksite, būsite apdovanoti :) Pyrage naudojama moliūgų tyrė, kurios galima nusipirkti parduotuvėje arba labai paprastai pasigaminti namie, jei turite šviežią moliūgą.

moliugelis

Moliūgų tyrė

Moliūgą perpjaukite pusiau ir išskobkite visas sėklas ir membranas. Moliūgą supjaustykite gabalais ir dėkite ant kepimo popieriumi ištiestos skardos ir kepkite 190 laipsnių orkaitėje 30-45 minutes, kol moliūgas taps labai minkštas (patikrinkite su šakute). Palaukite, kol kepti gabalai atvės ir nulupkite odelę, o moliūgo minkštimą sutrinkite elektriniu plaktuvu iki vientisos masės.

IMG_0245

Prieskoninis moliūginis pyragas
23 cm forma

Trupinių sluoksniui:
60 g miltų
100 g rudojo cukraus
1 a.š. cinamono
85 g šalto sviesto

Miltus, cukrų, cinamoną trinkite tarp pirštų su šaltu, kubeliais pjaustytu sviestu, kol nebesimatys didelių sviesto gabalų ir masė bus biri. Atidėkite į šalį, kol pagaminsite tešlą.

Tešlai:
110 g minkšto sviesto
200 g cukraus (pusė baltojo, pusė rudojo arba visas rudasis)
2 kiaušiniai
1/2 puodelio grietinės
3/4 puodelio moliūgų tyrės
220 g miltų
2 a.š. kepimo miltelių
2 a.š. cinamono
2 a.š. meduolių prieskonių (arba atskirai toks pats kiekis maltų gvazdikėlių, muskato, imbiero)
1/2 a.š. malto imbiero
Žiupsnelis druskos

Minkštą sviestą išplakite su cukrumi iki purios masės. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakant. Sudėkite grietinę bei moliūgų tyrę ir gerai išplakite. Atskirame inde gerai sumaišykite miltus, kepimo miltelius, prieskonius bei druską ir švelniai įmaišykite į moliūgo masę. Maišykite tol, kol nebesimatys sausų miltų. tešla turi gautis gana tiršta. Ją įkrėskite į sviestu gausiai išteptą kepimo formą, paviršių apibarstykite pradžioje gamintais trupiniais ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje su ventiliatoriumi apie 1 h 20 min. Patikrinkite mediniu pagaliuku, jei įkištas į pyrago vidurį išlenda sausas, pyragas iškepęs. Pyragą pilnai atvėsinkite, apibarstykite cukraus pudra ir šildykitės – pyragu, arbata, žmonėmis :)

IMG_0250

Idėja iš White On Rice Couple

Įrašo “Prieskoninis moliūginis pyragas” komentarai: 5

  1. Ir visai beveik neskauda širdies valgant antrą gabalą pyrago, nes juk jis iš daržovių, o daržovės sveika. Taip? Taip???

    Tikrai taip :). Ir ne kitaip.

  2. Atgalinė nuoroda: Saldi plėšoma moliūgų duona / Sweet pumpkin pull-apart bread | Skanios mintys

Leave a Comment