Burokėlių tarta su ricotta ir rozmarinu

Daugelį mano pažįstamų burokėliai verčia suraukti nosį ir paklausti: „Burokėliai?? Bet.. juk.. na žinai, jie tokie valgykliniai”. Išgirdusi tokią frazę supykstu ir pradedu turbūt bergždžią aiškinimo procesą, kad jie valgykliniai buvo prieš dvidešimt metų, o dabar visame internete pilna puikių receptų su burokėliais, kur jie tikrai nėra tiesiog sutarkuojami, apipilami litru aliejaus ir įkraunami į lėkštę šalia riebaus kotleto su sūrio (?) įdaru. Man burokėliai visų pirma asocijuojasi su mamos burokėlių sriuba, kuri man yra pats mėgstamiausias patiekalas pasaulyje. O jei dar stora juodos duonos riekė šalia… Pasaka.

IMG_0155

Ar mylite burokėlius, ar nelabai, šis receptas puikus ir labai džiaugiuosi, jog prisiruošiau šį šeštadienio rytą nulėkti į parduotuvę kelių dalykų šiai tartai. Švelni prieskoniais pagardinta ricotta, sluoksniuota tešla ir burokėliai – ingredientai keli, bet puikiai derantys tarpusavyje. O ir šiaip burokėlis yra puiki daržovė. Juk aš tikrai ne vienintelė mergaitė, kuri būdama maža patrindavo lūpas (kartais ir žandukus) perpjautu burokėliu ir įsivaizduodavo, kad yra pati gražiausia pasaulyje? Tiek spalva, tiek skoniu burokėlis užsitarnavo vietą mano mėgstamiausių daržovių trejetuke, šalia Briuselio kopūstų (pakeptų su česnaku ir citrinos žievele) ir baklažanų (visaip ir visada).

Nepatingėkit (nors darbo kokios 10 minučių) ir pabandykit. Ši tarta puikiai tinka kaip užkandis vakarėliui ar paprastam vakarui dviese. Vienas iš skaniausių pastaruoju metu keptų dalykėlių :)

burokelis

Burokėlių tarta su ricotta ir rozmarinu

300 g atšildytos bemielės sluoksniuotos tešlos
250 g rikotos sūrio
4-5 vidutinio dydžio virti burokėliai
1 kiaušinis + 1 v.š. vandens (kraštų aptepimui)
Druska, pipirai, džiovintas rozmarinas ir bazilikas

Kambario temperatūros rikotą sumaišykite su šiek tiek druskos, šviežiai maltų pipirų ir baziliku. Ant atšilusios tešlos lakšto užtepkite rikotos masę, palikdami apie 1 cm nuo kraštų (visos rikotos turbūt nesunaudosite, bet likučio neišmeskite, o užsitepkite ant paskrudintos batono riekelės).

rikota
Ant rikotos išdėliokite plonai supjaustytus burokėlius ir apibarstykite druska, pipirais bei rozmarinu. Tešlos kraštus aptepkite kiaušinio ir vandens plakiniu. Tartą kepkite 170 laipsnių orkaitėje apie 25 minutes, kol tešlos kraštai taps auksiniai. Iki kambario temperatūros atvėsusią tartą supjaustykite gabalėliais. Skanaus :)

IMG_0167

 

Adaptuota pagal Passports and Pancakes

4 thoughts on “Burokėlių tarta su ricotta ir rozmarinu

  1. Vakar vakare buvau labai užsimanius burokėlių, tai matyt geležies trūko. Šiaip užsimanau labai retai, bet iš tiesų gera daržovė! O kokia čia rikota, ta mėlynam indelyje? Turbūt geresnės ir nelabai būna… Norėčiau, kad atsirastų didensių pakuočių :)

    • Burokėlis super, ypač keptas! Aha, ta mėlynam. Tikrai galėtų ir didesnių būti, bet vienai tartai tobulai užteko 250 g indelio :)

Leave a Comment

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s