Traškūs močiutės vafliai

Ne mano močiutės, deja. Bet vis tiek močiutės, tik Jo, kuri ir išdavė puikų traškių senovinių vaflių receptą.

Ar normalu per 2 mėnesius persikraustyti 2 kartus? Nežinau, bet aš taip darau. Ne savo noru, bet tenka. Nors žodis „tenka” skamba labai negatyviai tokioje situacijoje, o aš visai laiminga. Nes nauji namai mielesni, jaukesni ir šiltesni – o ko dar gali reikėti šaltu metų laiku? Bet ne jaukumas ir šiluma nudžiugino labiausiai, pasirausus nuomojamo buto spintelėse. Tai knygos. Daug nuostabių knygų, pradedant Konfucijumi, baigiant Tolstojumi, o tame tarpe ir didelė krūva kulinarinių knygų! Lietuvių valgiai, kepiniai, receptai iš viso pasaulio, praktiniai patarimai… Ko tik nerasi tose, 1970-1985 metais parašytose knygose, kai visi vartojo žodį buterbrodas, batoną vadino pyragu ir niekur nerašė j raidės (perpiauti, nupiauti, papiauti). Verčiant pageltusius ir šiurkščius senų knygų puslapius tarsi kvėpuoji tais laikais. Ir tai žiauriai smagu.

IMG_0307

O dar, o dar, o dar… O dar radau senovinę plonų vaflių kepyklę. Pirmą kartą ją pamačiusi tikrai nesupratau, kad ji skirta vafliams kepti. Iki šiol mano galvoje naminiai vafliai asocijavosi su storais, puriais vafliais, apipiltais sirupu ar uogiene. Bet man, kvailelei, paaiškino, kad daugelis močiučių anūkams kepdavo plonus, traškius ir saldžius vaflius ir kad būtent tai ir yra tikrieji senoviniai naminiai vafliai. Ir ką? Pabandžiau, įsimylėjau ir noriu dar. Puikus skonis ir traškumas, jaukiai kvepianti virtuvė ir lietus už lango. Beveik kaip filme :)

vafliai

Traškūs senoviniai vafliai
Apie 20 vaflių

200 g sviesto
5 kiaušiniai
200 g cukraus
3 v.š. grietinės
1 a.š. kepimo miltelių
1 a.š. vanilinio cukraus
Šlakelis citrinos sulčių
0,5 a.š. druskos
~180 g miltų

Sviestą ištirpinkite ir palikite trumpam atvėsti. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų ir trynius trinkite su paprastu ir vaniliniu cukrumi, kol masė taps balkšva. Tuomet supilkite tirpintą sviestą, sudėkite grietinę, citrinos sultis ir gerai išmaišykite, kad neliktų gumulėlių. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir suberkite į trynių masę. Lengvai išmaišykite, kol nebesimatys sausų miltų. Baltymus paplakite iki švelnių putų ir švelniai įmaišykite į vaflių tešlą. Gerai įkaitinkite vaflių kepyklę ir kiekvienam vafliui dėkite po šaukštą tešlos. Po minutės pažiūrėkite, ar vaflis iškepė, t.y. ar švelniai parudavo, išimkite iš kepyklės ir greitai, kol vaflis dar karštas, susukite į ritinėlį ir leiskite pilnai atvėsti. Jei vafliai limpa prie kepyklės, prieš kepant kiekvieną vaflį patepkite kepyklę trupučiu aliejaus. Valgykite vienus, su uogiene, šokoladu, karamele, cukrumi ar kuo tik norite :)

IMG_0305

Įrašo “Traškūs močiutės vafliai” komentarai: 9

  1. Kaip skaniai atrodo, kad užsimaniau! Nors nemažai darbo su jais. O čia rimtai keptuvę radai naujam bute ir kulinarines knygas?! Kaip fainai, tada tikrai verta kraustytis ;)) Buterbrodas, koks mielas žodis, hah, neseniai prisiminiau kaip irgi buvau radusi knygą senovišką, bet tokią jau labai labai seną, ten jau tokią išvis tokių metų kai dar net mano mama nebuvo gimusi, tai lūžau iš juoko skaitydama receptus :)

    • Rimtai rimtai! Tiek džiaugsmo buvo :) Bet išties, kaip keičiasi viskas, ne tik rašymo, kalbėjimo stilius senose knygose gan keistas, bet ir patys receptai, visai kitokie principai gaminimo. O su vafliukais darbo nemažai, bet ir laimės nemažai :D tik kad labai jau greitai susivalgo…

  2. Keista kad visi naudoja margarina, kam nuodytis? Ir nereikia tepti kiekvieno, nebent keptuve sukepus, uztenka pries kepant patepti sviestu. As naudoju arba sviesta arba pilu alyvuogiu alieju, bet sitas kur lt, tai keisto prieskonio, todel parsivezem is Graikijos, skanaus

Leave a Comment