Vienerių metų gimtadienis ir šokoladiniai keksiukai su sūdyta karamele

Kai prieš metus nusprendžiau pradėti rašyti kulinarinį blogą, viską pradėjau keksiukais. Ir nors paskaičius tą pirmąjį įrašą norisi tik akis iš gėdos nuleisti, esu be galo laiminga, kad pradėjau ir nesustojau, nors ir kartais atrodo, jog niekas neskaito, o gavus naują komentarą veidą visada nušviečia šypsena. Ir nenoriu sustoti, nes pagaliau! po truputį pradedu suprasti, kaip noriu rašyti, ką noriu valgyti, kaip noriu fotografuoti ir kur visa tai mane galėtų nuvesti. Tinklaraščio rašymas padėjo suprasti, kad daugiau retai kada yra geriau, kad natūrali šviesa – geriausia draugė, o nuoširdumas išgelbsti visada. O kadangi viskas prasidėjo su keksiukais, tai ir pirmąjį gimtadienį paminėjau su keksiukais, tik šįkart stipriai kitokiais. Paaugusiais, parimtėjusiais ir dar skanesniais – šokoladiniais keksiukais su sūdyta karamele ir sodriu šokoladiniu kremu. Ačiū, kad skaitote ir kad esate. Jei galėčiau, apkabinčiau :)

IMG_0115

Šie keksiukai – cupcakes tikrai verti pagaminimo. Gali atrodyti, kad šokolado čia per daug, ir keksiukas, ir kremas, bet kandant keksiuką pajuntamas ir kitoks, karamelinis, saldumas, kuris puikiai atsveria šokolado sunkumą. O dar tas druskos prieskonis… Saldu sūru, kaip ir viskas aplinkui. Tiesiog žiauriai gerai.

keksiukai

Karamelinį padažą galite naudoti pirktinį, bet daug smagiau jį pasigaminti namie, o ir receptas labai paprastas, kurį radau puikioje David Lebovitz knygoje „Saldus gyvenimas Paryžiuje”.

IMG_0105_1

 

Sūdytos karamelės padažas
~1 puodelis

200 g cukraus
200 ml riebios grietinėlės
15 g sviesto
1/4 a.š. rupios druskos

Didelėje keptuvėje arba puode tolygiai paskleiskite cukrų ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol cukrus pradės tirpti. Tuomet, vis maišydami mediniu šaukštu, kaitinkite, kol cukrus taps tamsios gintaro spalvos. Kaip rašoma knygoje: „Kuo tamsesnį padažą galite išvirti jo nesudeginę, tuo geresnis bus galutinis rezultatas”.

Tuomet nukelkite nuo ugnies ir įmaišykite ketvirtadalį grietinėlės, tik būkite atsargūs, nes grietinėlė stipriai užputos. Toliau po truputį įmaišykite visą grietinėlę, kol masė taps vientisa. Jei karamelė sušoko į gabalus, pakaitinkite ant mažos ugnies, kol viskas ištirps. Kai karamelė taps vientisa, įmaišykite sviestą ir druską.

Padažą laikykite šaldytuve iki mėnesio, o prieš tiekiant pašildykite.


 

 

Šokoladiniai keksiukai su sūdyta karamele ir šokoladiniu kremu
12 keksiukų

Keksiukams:
50 g juodojo šokolado
65 g geros kokybės kakavos
180 ml karštos juodos kavos
120 g miltų
150 g cukraus
90 g sviesto
2 kiaušiniai
1/2 a.š. kepimo miltelių

Viename inde sumaišykite karštą kavą, šokoladą ir kakavą. Maišykite, kol šokoladas ištirps ir palikite atvėsti 10 minučių. Kambario temperatūros sviestą plakite su cukrumi, kol masė taps šviesi ir puri. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakant. Supilkite šokoladinę masę ir viską gerai išmaišykite. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir švelniai įmaišykite į šokolado masę. Tešlą pilkite į keksiukų skardelę su popieriukais ir kepkite 18-20 minučių 180 laipsnių orkaitėje. Leiskite pilnai atvėsti.

Šokoladiniam kremui:
225 g juodojo šokolado
130 ml riebios grietinėlės
2 v.š. cukraus
30 g sviesto

Pakaitinkite grietinėlę su cukrumi, kol jis ištirps, bet neužvirkite. Sudėkite smulkintą šokoladą, leiskite minutę pastovėti ir viską gerai išmaišykite šluotele. Įdėkite sviestą, išmaišykite ir leiskite atvėsti. Jei vėsdamas kremas per daug sukietėja, įpilkite dar porą šaukštelių grietinėlės.

Kai keksiukai atvės, išpjaukite gan gilią angą jų viduryje. Ten iki viršaus pripilkite karamelinio padažo. Šokoladinį kremą išspauskite konditeriniu maišeliu arba paprasčiausiai užtepkite mentele,  o ant viršaus užberkite šiek tiek stambios druskos. Skanaus :)

IMG_0128
Adaptuota pagal She Makes and Bakes

Įrašo “Vienerių metų gimtadienis ir šokoladiniai keksiukai su sūdyta karamele” komentarai: 28

  1. Visiška tobuluma, net baltai pavydžiu :)
    Aš iki “cupcakes“ niekaip nesuaugu, o ir valgytojų čia ne per daugiausiai turiu.
    Ir knygą Lebovitz vis medžioju bibliotekose (dar ir draugus paprašau savo gimtuosiuose miestuose pažiūrėti) ir niekaip. Niekaip. :D

    • Su cupcakes mane sieja love and hate santykiai. Man jie be proto patinka, bet pagaminti sekdavosi ne visada. Maždaug taip: pirmas kartas nevykęs, antras nevykęs, trečias neblogai, ketvirtas vėl prastai… Sunkiausia su kremu susidraugauti man, bet šitame recepte jis žiauriai paprastas ir nepavykti negali :) Galiu paskolinti Lebovitzo knygą! :)

  2. mmmm, va tokių sodrių šokoladinių su sūdyta karamele tikrai norėčiau.. šiaip vis dėlto labiau mėgstu keksiukus nei ‘cupcakes’, paprasčiausiai renkuosi tortą valgyt, o ne ‘cupcakes’, bet va tokie tortukai tikrai tikrai atsidurtų mano burnoje! Gražu ir net neabejoju, kad skanu:) O Lebovitz, na, viskas, ką jis atskleidžia visuomenei yra paprasčiausiai nuostabu ir patikrinta!

    • Muffins ir cupcakes man dvi skirtingos ideologijos. Keksiukai muffins tokie namams, jaukūs, labai komfortiški ir šilti. O cupcakes jau su charakteriu, išpopinti, prabangesni. Bet abu vienodai myliu :) o Lebovitzo tik vieną knygą turiu ir blogą paskaitau, bet tikrai puikus anas :)

      • Labai ilgai visų klausinėjau, kuo skiriasi muffins ir cupcakes. Man vis atsakydavo, kad tai tas pats. Bet pagal literatūrą ir televiziją mačiau, kad jie turi būti skirtingi. Dabar sužinojau. AČIŪ.

  3. Su gimtadieniu! :)
    O šie šokoladiniai gražuoliai tiesiog puikūs; nuotraukos ir receptas patys kalba už save; ta karamelė viduje mane tiesiog pakerėjo :) Super! Jei galėčiau, kepčiau dabar pat :)

    • Ačiūū, mūsų blogų gimtadieniai šalia išpuolė :) Karamelė tikrai puikus siurprizas kandant keksiuką, oooi kaip norėčiau, bet senų senovėj visi sudoroti… :)

  4. o ta karamele atsalus nesustingsta? ar pastoveja keksiukai ilgesni laika liks tokie pat, ar karamele sustings?

    • Ne, nesustingsta. Karamelei atvėsus ir pamačius jos tirštumą kambario temperatūroje galima įpilti dar šiek tiek grietinėlės, jei norisi, ir pakaitinus išmaišyti. :)

  5. Labas,

    labai gražūs keksiukai. Ketinu pamėgint ir aš pagaminti. Tik kilo toks klausimas – jie čia gaunas standartinio dydžio ar mini keksiukai. Kažkokie maži atrodo :)

  6. sedziu, valgau keksiuka, ne ne… ne keksiuka, o kazkoki dievu maista, mano gomury drugeliai soka :) ziauriai ziauriai geras receptas!

  7. Labai skanūs keksiukai. Šokoladinių nesu valgius skanesnių. Ačiū už receptą. Tik šokoladinis kremas labai man kietas gavos.

Leave a Comment