Keksas su razinomis / Raisin Pound Cake

Scroll down for text in English!

Su šiuo keksu nutiko smagi istorija. Vis norėdavau ir norėdavau kepti labai išgirtą ir puikiai skambantį keksą su razinomis, kurio receptu pasidalino Eglė iš “žaidimų aikštelės“. Ir šiandien ta diena, kai pagaliau susiruošiau, dar kartą perskaičiau receptą, įkišau keksą į orkaitę ir nusprendžiau prisėsti paskaityti Eglės įrašo komentarų. Vos ne kiekviename komentare itin giriama Elenos Binkauskienės knyga “Kepiniai“, kurioje dar 8-ame dešimtmetyje išspausdintas šis puikus receptas. Nusprendžiau pagūglinti ir pamačius knygos viršelį galvoje staiga dzingtelėjo, kad aš ją žinau, aš ją mačiau! Žvilgtelėjau kairėn, o ten, ant mano stalo stovinčių krūvos senų kulinarinių knygų pačioje apačioje, suspausta ir pasislėpusi gulėjo toji mylima, išgirta ir net nebežinau kokia knyga “Kepiniai“. Žinot, beveik kvyktelėjau, tokie netikėti sutapimai! Laukiu nesulaukiu vakaro, kuomet įsitaisysiu lovoje prieš miegą ir versiu geltonus puslapius apiplyšusiais kraščiukais.

IMG_1030

Visos pagyros šiam keksui – ne iš piršto laužtos. Jis nerealus, tikrai! Jau pirmi kąsneliai kelia prisiminimus apie tai, kaip tokį keksą maža būdama valgydavau pas močiutę. Sėdėdavau, išrinkinėdavau razinas, nes jų tuomet baisiai nemėgau, o šviesiąją dalį apsilaižydama pirštus valgydavau. Keksas purus, minkštas, bet kartu ir trapus, saikingai saldus ir kvepiantis vanile. Toks, koks ir turi būti keksas, kurį valgydavom vaikystėj.

keksass

Keksas su razinomis

300 g miltų
200 g sviesto
200 g cukraus
4 dideli kiaušiniai
200 g razinų
3 g sodos (naudojau 1,5 a.š. kepimo miltelių)
Vanilinas (šlakelis vanilės ekstrakto arba šaukštelis vanilinio cukraus)

Miltus persijokite su soda (arba kepimo milteliais), sumaišykite su cukrumi ir, jei naudojate, vaniliniu cukrumi. Kambario temperatūros sviestą porą minučių plakite elektriniu plaktuvu arba sukite mediniu šaukštu, kol jis pašviesės ir taps purus. Muškite po vieną kiaušinį, berkite po truputį miltų mišinio ir maišykite iki vientisos masės (jei naudojate vanilės ekstraktą, įpilkite jo dabar). Sumušus visus kiaušinius ir subėrus visus miltus, tešla bus tiršta, gana sunkiai maišoma, bet puri. Jei Jūsų kiaušiniai maži ir tešla per kieta, galite įpilti šlakelį kitą pieno. Nuplautas ir nusausintas razinas sumaišykite su šaukštu miltų (tam, kad razinos nenusėstų ant dugno) ir įmaišykite į tešlą. Tešlą krėskite į gausiai pateptą sviestu ir pabarstytą miltais kepimo formą ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 1 – 1,5 valandos, kol į kekso vidurį įsmeigtas medinis pagaliukas išlįs sausas (mano keksas iškepė per 1 val. 15 min.). Keksą atvėsinkite kepimo formoje, o prieš pjaustant apibarstykite cukraus pudra.

IMG_1027

Fun story happened with this cake. I have been constantly looking and looking at the recipe of this Raisin Pound Cake in Eglė‘s blog „žaidimų aikštelė“.  And today I finally decided not to look, but to finally make it. I put the cake in the oven and decided I wanted to read the comments on Egle‘s post. Almost every comment was praising the book from which the original recipe came from called „Kepiniai“ („Baking“ or „Pastries“) by Elena Binkauskienė, published in the 70s, when Lithuania was a part of the Soviet Union. I decided to google it and when I saw its cover I immediately thought to myself „I know this book! I saw it somewhere! “. Then I quickly turned my head to the left and at the bottom of my old culinary book pile I saw it – lying there squished and hidden. I think I almost screamed how happy I felt, because I had no idea I had the book that everyone was raving since… forever. Now I know exactly what I‘ll be doing tonight – turning yellow pages with shabby corners in my bed and dreaming about everything I‘ll bake from this awesome book.

IMG_1037

This raisin pound cake deserves all compliments. It is fantastic! Every bite takes you to your childhood. I remember eating raisin pound cakes at my grandmother, but I would pick the raisins out (I really hated them when I was a child) and only eat the white part. This cake is fluffy, soft, but crumbly at the same time, not too sweet and has a nice scent of vanilla. This cake is how a raisin pound cake from the childhood should be.

IMG_1040

Raisin pound cake

2 cups all-purpose flour
2 sticks unsalted butter
1 cup sugar
4 large eggs
7 oz raisins
1 ½ tsp baking powder
1 tsp vanilla extract

Sift the flour with the baking powder and mix with sugar. Beat the room temperature butter for a few minutes until it becomes pale and fluffy. Mix in the vanilla. Crack in one egg at a time and sprinkle a little bit of the flour mixture and mix thoroughly. When all eggs and flour is mixed in, the batter should be thick and fluffy (if your eggs are on the smaller side and the batter is too thick, you can add a little splash of milk). Mix rinsed and drained raisins with a tablespoon of flour (to prevent them from sinking to the bottom) and mix them into the batter until there are no lumps and dry flour. Pour the batter into a heavily buttered and floured standard pound cake pan and bake in a 350F/180C degree oven for 1 – 1 ½ hours or until a toothpick inserted in the middle comes out clean (mine took 1h 15mins). Let the cake cool in the pan. Before serving, cover the top with confectioner’s sugar.

Original recipe from Kepiniai

Įrašo “Keksas su razinomis / Raisin Pound Cake” komentarai: 9

    • Tikrai… Tas pats man nutiko ir su svogūnais. Prisiekinėjau ir galėjau kryžium gult, kad niekad nevalgysiu svogūnų, bet vat kažkaip netikėtai ėmiau ir pamėgau :) Ne visur, ne visada (vis dar negaliu pakęst gličių permatomų svogūnų gabalėlių sriuboje), bet karamelizuoti ar kepti svogūnai išsikovojo vietą skanumynų sąraše :) Ačiū!!!

  1. Atgalinė nuoroda: Keksas su razinomis | cakedreamers

Leave a Comment