Linco sausainiai / Linzer Cookies

Scroll down for text and recipe in English!

Atsimenat tas milžiniškas sausainių dėžes, kur būdavo įvairiausių formų ir skonių sausainių ir tiesiog būtinų būtiniausiai turėjo būti ir dvigubų sausainių su skyle, pro kurią švietė raudonas džemas? Aš prisimenu. Ir oi, kaip aš mėgau tuos sausainius. Kažin, ar tie, iš vaikystės, galėjo vadintis Linco sausainiais. Greičiausiai ne. Linco sausainiai – Linco pyrago (seniausio pasaulyje pyrago, tarp kitko) atmaina. Valgai ir jauti istoriją, kaip kažkur kažkas Linco mieste Austrijoje ėmė ir sumanė išminkyti tešlą su migdolais ir pertepti ją raudona uogiene. Kandant sausainį jauti puikiai pažįstamą, jaukų ir šiltą skonį, bet įdomu, ką manė pirmieji, paragavę šio skanėsto?

IMG_1066

Turėjau idėją šiuos sausainiukus pertepti lemon curd’u (citrinų kremu, su kuriuo mane sieja slapti santykiai), bet paskutinę akimirką tos minties atsisakiau ir nusprendžiau pirmą kartą Linco sausainius kepti taip, kaip įprasta – perteptus uogų džemu. Bet ir su citrinų kremu turėtų būti labai skanu, juk saldu-rūgštu derinys visada sutinkamas išskėstomis rankomis. Kada nors :)

IMG_1056

Linco sausainiai
~30 dvigubų sausainių

375 g miltų
100 g migdolų miltų
180 g sviesto
180 g baltojo cukraus
1 a.š. cinamono (nubrauktas)
Žiupsnelis druskos
3 kiaušiniai
1-os citrinos žievelė
Aviečių, braškių arba raudonųjų serbentų džemas

Miltus sumaišykite su migdolų miltais (pirktiniais arba pasigamintais namie, smulkiai sumalus migdolus), cukrumi, cinamonu, druska ir šaltu, kubeliais pjaustytu sviestu. Šią masę trinkite tarp pirštų tol, kol sviestas tolygiai įsimaišys į miltus ir nebeliks didelių gumulėlių. Greitai įmaišykite prieš tai švelniai paplaktus kiaušinius ir tarkuotą citrinos žievelę (tik geltonąjį sluoksnį!) ir suminkykite minkštą tešlą. Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą 1-ai valandai arba 30-iai minučių į šaldymo kamerą. Iškočiokite tešlą iki 2-3 mm storio ant gausiai miltais pabarstyto stalo ir formele išpjaustykite sausainius. Pusės sausainių viduryje išpjaukite nedidelę skylę (tam puikiai pasitarnavo vandens buteliuko kaklelis). Kepkite sausainius 180 laipsnių orkaitėje apie 10 minučių, kol kraštai pradės vos vos švelniai ruduoti. Sausainius atvėsinkite, ant apatinių sausainių užtepkite džemo ir uždenkite skylėtuoju sausainiu, prieš tai gausiai apibarstytu cukraus pudra.

IMG_1068

When I was growing up, huuuge boxes of cookies were very popular in parties or birthdays. You could find lots of different flavors and shapes of cookies in those boxes and sandwiched cookies with red jam in the middle were one of them. Oh boy how I liked those. I wonder, if those cookies from my childhood could be called Linzer cookies. I guess not. Linzer cookie is a cousin of Linzer torte, the oldest cake in the world. You eat and feel history at the same time, how someone somewhere in Linz, Austria for the first time decided to make a dough with almonds and then cover it with jam. When I bite into a Linzer cookie, I feel a warm, cozy and familiar taste, but how did those, who were the first ones to taste this creation, feel?

IMG_1070

I had a wild idea to use lemon curd instead of jam (lemon curd and I have a secret relationship), but I let that idea go for a while and decided to make Linzer cookies the traditional way – with berry jam in the middle. I still dream about these cookies with lemon curd, because sweet&sour combinations are always greeted with open arms. Someday :)

Linzer Cookies
~30 sandwich cookies

3 cups all-purpose flour
1 cup almond flour (or ground almonds)
1 stick plus 5 tbsp butter
1 cup white sugar
1 tsp cinnamon (level)
A pinch of salt
3 eggs
Zest of 1 lemon
Raspberry, strawberry or red currant jam

Mix all-purpose flour with almond flour, sugar, cinnamon, salt and cold cubed butter. Work the butter into the flour with your fingers until there are no big pieces of butter and the mixture resembles sand. Quickly mix in whisked eggs and the zest of the lemon, until it forms a soft dough. Cover it with plastic wrap and let it chill in the fridge for 1 hour (or 30 minutes in the freezer). Roll the dough on a floured surface until it is 1/10 inch thick and cut cookies with a cookie cutter. Cut small circles in the middle of half of the cookies (a water bottle works perfectly). Bake the cookies in a 350F/180C degree oven for about 10 minutes or until the edges turn slightly golden. Let the cookies cool on a cooling rack, put a little bit of jam on the bottom cookies and cover them with the top cookies, which should be heavily dusted with powdered sugar.

Adapted from Tartamour

14 thoughts on “Linco sausainiai / Linzer Cookies

  1. Sausainiu deziu neatsimenu; atsimenu tik milziniskas sokoladiniu saldaniu dezes “Asorti”, Linzer sausianiai (ir bendrai – visi sausainiai su uogiene) yra mano megstamiausi; tavieji labai dailuciai;

  2. Kaip man vis knieti juos isbandyti!!! Taviskiai tokie dailus!!! O dzema naudoji pirktini ar namini? Jis tikriausiai turi buti tirstas?

  3. Vis grįžtu pasižiūrėti ir padūsauti. Tiesiog žavingi
    Apsisprendžiau-kepsiu!

      • Specialiai parsinešiau citriną, kad įtarkuoti žievelė ir…pamiršau :D
        Manau, kad toks derinys, jog įtarkuoti žievelę ir pašalinti cinamoną man būtų labiau patikęs. Kažkaip tavo nuotraukos daug skaniau atrodo :D Mane visuomet pirmiau “užkabina” nuotraukos, o tik po to receptas :)

        • Citrinos žievelė, mano manymu, būtina šiam receptui, nes duoda cinkelio, paverčiančio paprastus sausainius kažkuo ypatingesniu. Labai ačiū dėl nuotraukų, tikiuosi, jog nepasiduosi, bandysi dar kartą ir atrasi sau labiausiai patinkantį skonį! :)

  4. Koks grozis! As labai gerai prisimenu tas sausainiu dezes, ir kad visi sausainiai su dzemu budavo pirmieji kuriu iskart nelikdavo. Siaip ideja, dzemas ir lemon curd viename sausainyje gali buti visai skanu :)

    • Va, bent vienas žmogus žino, apie ką kalbu :D Ach.. Ar lemon curd kada gali būti neskanu? Nežinau, aš apsėsta to daikto :) Ačiū!

Leave a Comment

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s