Aguonų pyragas / Poppy Seed Cake

Scroll down for recipe in English

2012-ųjų vasarą su V. tranzavau po Prancūziją. Papasakoti galėčiau daug, ištisos pastraipos gultų vien bandant kuo geriau prisiminti kiekvieną pavežusį žmogų. Bet šįkart noriu pasidalinti istorija, kuri lig šiol ją prisiminus sukelia šypseną ir neleidžia pamiršti, kad žmogus yra geras.

Po neapsakomai ilgos dienos pagaliau nuo Barselonos (netikėtas posūkis iš Prancūzijos link Ispanijos) per pusę dienos nusigavus iki Bordo priemiesčio, iki kurio vidury nakties pavežė fūra, sustojusi per stebuklą, ir kurios gale sukrauta vandens butelių, dėžių, prietaisų ir dar daugybės daiktų krūva atstojo patogiausią lovą, pasijautėme atvažiavę į niekur. Apie 3-ą valandą nakties ten nebuvo nė vieno žmogaus, nevažiavo nė viena mašina ir nesimatė nė vieno viešbutuko. Bandydami susiorientuoti, į kurią pusę eiti, norint dar šiąnakt pasiekti patį Bordo, netikėtai, net netranzuojant, sustojo mašina, kurią vairavo apygirtė mergina, o keleivio vietoje sėdėjo toks pats apygirtis vaikinukas. Maloniai pasisiūlę nuvežti iki Bordo, aprodyti miestą ir mums taktiškai atsisakius su jais važiuoti pramogauti, atvežė mus iki viešbučio, kuriame sakė tikrai galėsime apsistoti, ir nuvažiavo. Cha. 5 žvaigždučių viešbutis. Uždarytas. Nieko nebus. Pradėjome blaškytis po miegantį Bordo, kuriame nesigirdėjo nė garso, kai staiga pamatėme per perėją einantį taip pat gan apsvaigusį vaikiną (Prancūzija…). Savo laužyta, kelių žodžių ir frazių prancūzų kalba paklausiau, gal žino kokį hostelį. Vaikinas papurtė galvą ir ištarė: “Galite pernakvoti pas mane“. Žiauriai nustebę, kad tai siūlo visiškai nepažįstamiems žmonėms, bet neturėdami kito pasirinkimo nužingsniavome su juo iki jo buto, jam prancūziškai pasakojant apie pakeliui esančius savo kirpėją, sporto klubą ir kepyklėlę. Užėjus į jo nedidelį, bet spalvingą ir mielą butą, buvome pavaišinti kola ir bandelėmis su šokoladu. Pasimėgavę kuklia vakariene (pusryčiais) kritome ant sofos ir ramiai išmiegojome. Atsikėlus ryte, vaikinukas vis dar miegojo, tad pasitelkę mano itin mažas prancūzų kalbos žinias ir žodyną, ant atviruko su Vilniaus vaizdais parašėme padėkos laiškelį už jo svetingumą, palikome jį matomiausioje vietoje ir išėjome. Jis nieko nežinojo apie mus, mes nieko nežinojome apie jį, bet tai, kad jis visa širdimi troško mums padėti ir vidury nakties, visiškai pasitikėdamas atsivedė du nepažįstamuosius į savo namus, mane neįtikėtinai žavi dar iki dabar. Ir turbūt žavės dar labai ilgai :)

IMG_0973

Ir šis pyragas mane žavės dar ilgai! Ne tik mane, bet ir visus kitus jo ragavusius, nes aš net neturiu žodžių apsakyti, koks jis skanus. Toks idealiai saldus, neįtikėtinai drėgnas, tobulo tešlos ir aguonų santykio, su traškiais riešutukais… Ir nesibaiminkite 9 kiaušinių – jie čia būtini, kaip ir visos kitos sudėtinės dalys. Nežinau, ką ir bepridurti, tik paraginimą jį kepti. Kuo greičiau!  Jau seniai valgiau ką nors tokio skanaus.

aguonu pyragas

Aguonų pyragas
28 cm apvali kepimo forma, ~16 porcijų

400 g aguonų
9 kiaušiniai
80 g migdolų
80 g lazdyno riešutų
330 g cukraus (150 g į tešlą, likę 180 g į sirupą)
70 g džiūvėsėlių
70 g manų kruopų
3 v.š. citrinos sulčių
Žiupsnelis druskos
400 g 35% riebumo grietinėlės
Indelis (397 g) karamelizuoto saldinto sutirštinto pieno (Rududu)
1 v.š. pieno

Aguonas užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite 15 minučių. Nusunkite ir permalkite mėsmale arba susmulkinkite elektriniu maisto smulkintuvu.

Nuvalykite riešutus. Lazdyno riešutus pakepinkite sausoje keptuvėje, kol luobelė taps beveik juoda, leiskite šiek tiek atvėsti ir nuimkite visas luobeles. Migdolus užpilkite verdančiu vandeniu, palaikykite 10 minučių, praskalaukite šaltu vandeniu ir nulupkite luobeles (migdolai patys iš jų iššoks, jei spausite vieną riešuto galą). Riešutus smulkiai sukapokite.

Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų. Į aguonas dėkite po vieną trynį ir po truputį cukraus (iš 150 g cukraus, įeinančių į tešlos sudėtį), gerai išmaišydami po kiekvieno trynio. Sudėję visus trynius ir supylę visą cukrų, į tešlą sudėkite kapotus riešutus, citrinos sultis, manų kruopas ir džiūvėsėlius ir viską gerai išmaišykite. Iki standžių putų išplakite kiaušinių baltymus su žiupsneliu druskos ir švelniai įmaišykite į tešlą. Tešlą pilkite į apvalią atsegamą kepimo formą, išlyginkite paviršių ir kepkite apie 45-55 minutes 180 laipsnių orkaitėje, kol į vidurį įkištas medinis pagaliukas išlįs sausas.

Kol pyragas vėsta, pasigaminkite sirupą. Nedideliame puode kaitinkite likusius 180 g cukraus su grietinėle, kol tūris sumažės per pusę, masė šiek tiek sutirštės ir taps auksinės spalvos. Pyrago viršų subadykite dantų krapštuku ir lėtai apliekite sirupu, kol visas susigers. Leiskite pyragui pilnai atvėsti.

Kai pyragas pilnai atvės, nedideliame puode pašildykite Rududu su šaukštu pieno. Kai Rududu taps tepamos konsistencijos, aptepkite juo visą pyrago paviršių ir glaistui sustingus (~15 minučių) galite pjaustyti pyragą. Skanaus! :)

IMG_0975

In the summer of 2012 V. and I hitchhiked in France. I could tell lots of stories about every single one who gave us a ride. But not this time. Today I want to share a story that makes me smile every time I think about it and reminds me that humans are kind.

After an incredibly long day trying to get out of Barcelona (an unexpected turn from France to Spain) in the middle of the night we finally reached the outskirts of Bordeaux and stepped out of a truck (lorry?) in the middle of nowhere, as it seemed. At 3 am there were no people, no cars, no hostels. Trying to find out which way we should go to reach Bordeaux at least that night, a car suddenly stopped, even though we weren’t hitchhiking. The driver was a slightly tipsy girl and also a slightly tipsy guy was sitting in the passenger. After kindly offering to take us to Bordeaux, show the city and us politely refusing to go party with them, they stopped next to a hotel and drove away. Well. A 5-star hotel which was closed. Not good. We started wandering around the sleeping Bordeaux and saw a guy crossing the street, who was also kinda drunk (France…). I, with my small knowledge of a few words and phrases in French, asked him if he knew any hostels. He shook his head and said: “You can sleep at my place”. Being utterly shocked, but not having any other choice we walked empty streets of Bordeaux with him to his place, while he was telling us about his hairdresser, gym and boulangerie on the way there. When we entered his small but colorful and cozy flat, he offered us some coke and chocolate croissants. After eating a little dinner (breakfast) we fell on the sofa and slept tightly through the night. When we woke up, he was still sleeping, so we left him a card with sights of Vilnius and, using my weak French and a dictionary, thanked him for his hospitality. We left the card in a place where he could see it and left. He didn’t know anything about us, we didn’t know anything about him, but the fact that he wanted to help us so much and brought two strangers to his home fascinates me to this day. And I’m sure it will fascinate me for a long long time :)

IMG_0989

And this cake will also fascinate me for a long time! Not only me, but everyone who tasted it, because I have no words to describe how delicious it is. Perfectly sweet, very very moist, with an ideal ratio of dough vs poppy seeds, with crunchy nuts inside… Don’t be afraid of 9 eggs – they are obligatory, the same goes for every other ingredient. I don’t know what else to say, just make it. Now! I haven‘t eaten something so tasty in a while.

Poppy Seed Cake
11-inch round springform pan, ~16 pieces

14 oz poppy seeds
9 eggs
3 oz almonds
3 oz hazelnuts
1 ¾ cup sugar (3/4 cup for the cake, the rest 1 cup for the syrup)
2.5 oz bread crumbs
2.5 oz semolina
3 tbsp lemon juice
A pinch of salt
1 ¾ cup whipping cream
14 oz dulce de leche
1 tbsp milk

Pour some boiling water over the poppy seeds and let them soak for 15 minutes. Drain them and grind with a food processor or a meat grinder.

Remove the skins of almonds and hazelnuts. Toast hazelnuts in a dry pan until their skins look almost black, let them cool a little bit and take off the skins. Pour some boiling water over the almonds, let them soak for 10 minutes, rinse with cold water and remove the skins (the nut will pop out of the skin if you press one end of it). Chop the nuts finely.

Separate egg yolks from whites. Put one yolk at a time to the poppy seeds, followed with a spoon of sugar (from the ¾ cup sugar that goes into the cake) and mix well after each addition. When all yolks and sugar is mixed in, put in the chopped nuts, lemon juice, semolina and bread crumbs and mix well. Beat the egg whites with a pinch of salt until stiff peaks form and lightly fold them into the batter. Pour the batter into a round springform pan, level the top and bake in a 350 F/180 C degree oven for 45-55 minutes or until a toothpick inserted in the middle comes out clean.

When the cake is cooling, make the syrup. In a small saucepan, heat the cream with the rest 1 cup of sugar until it reduces by half and becomes golden. Prick the top of the cake with a toothpick and slowly pour over the syrup until it is absorbed. Let the cake cool compeletely.

When the cake is cooled, make the topping. Heat dulce de leche with a tbsp of milk until it becomes easily spreadable. Cover the top of the cake with the topping, let it set for 15 minutes and slice the cake. Bon appétit!

IMG_0996

Adapted from Aguonų šėlsmas

Įrašo “Aguonų pyragas / Poppy Seed Cake” komentarų: 40

  1. Todėl aš ir myliu Prancūziją:) Būtent vakarinį krantą, Bordo, nes ten nerealiai viskas skanu, nerealūs žmonės, vynas ir ore visada tvyrantis meilės jausmas:)

    • Bet tikrai :) Pirmoji mano pažintis su Prancūzija buvo labai nesėkminga, pamatyta Nica ir Kanai nesužavėjo. Bet vėliau, nusprendus aptranzuoti Prancūziją iš šiaurės į pietus ir atgal, aš ją tiesiog įsimylėjau! Noriu grįžti, ypač dar kartelį į Montpellier :)

  2. Myliu Prancūziją – teko jos kampus pažinti kelionių į Taize metu, o toliausiai teko būti Breste bei Aurilake. Jame beje lankiausi fantastiškiausiame gatvės cirko festivalyje, kuriame norėčiau dar kada nors sudalyvauti… Nors aš nė bum bum prancūziškai, bet labai norėčiau ten grįžt ir 5 kartą :)
    O pyragas – labai panašų kepa mano teta, irgi su daug kiaušinių, tačiau be riešutų. Tiesa karamelės viršaus ji nedaro, o sulaisto karštu pienu ir pašildytu kondensuotų pienu. Be abejo tavo versija labai vilioja :)

    • Oi, Taize vertas atskiros istorijos… Viena kelionės metu ten praleista naktis buvo pati nekomfortabiliausia ir šiaip baisiausia mano gyvenime :D O, kaip norėčiau pamatyti gatvės cirką! Ir labai šaunu, kad jau tiek kartų buvai Prancūzijoje :) Šis pyragas irgi sulaistomas kaitinta grietinėle su cukrumi, skonis turbūt nelabai skiriasi nuo sulaistyto kondensuotu pienu. Vienaip ar kitaip, aguonų pyragai valdo!

  3. kepiau vakar pyraga! galiu pasakyt, kad aguonu reikia tikrai maziau nei 400 g, nes mano pyragas kone juodas isejo kiek ju daug ;) taip pat grietineles pilant pabaigoje uzteko 200 g. Ir kad ir koks butu apemes smalsumas paragaut pyrago dar silto, sulaukite kol pilnai atves… tada jis, na…tobulas :) skalsus, sotus mmm :) sekmes autorei!

    • Smagu, kad patiko! Kaip įdomu, aš sunaudojau lygiai 400 g aguonų ir nebuvo labai jau juodas. Matyt priklauso nuo įvairių faktorių, kaip pasiskirsto aguonos, gal Jūsų kiaušiniai mažesni, arba trumpiau plakti baltymai, dėl to pačios tešlos atrodė mažiau, palyginus su aguonų kiekiu. Bet svarbiausias visgi skonis. Ir tikrai, pyragas skaniausias pilnai atvėsęs. Sėkmės! :)

      • O dėl grietinėlės, matyt per trumpai kaitinote ją su cukrumi ir tūris nesumažėjo iki reikiamo lygio. Kad gautumėte sirupo konsistenciją, kaitinti ant gana aukštos ugnies reikia 15-20 minučių :)

  4. labai aciu uz patarimus, nes esu pradedanti pyragu kepeja :) gaminsiu si pyraga dar karta, tikiuosi pavyks dar geriau :)

  5. Neitiketina istorija ir manau, kad ne kiekvienoje Prancuzijos vietoje butu nutikus. Esu girdejus kad Bordo regione visi yra ypac draugiski (gal del to svarstau ten kraustytis) ir apskritai nuostabi vieta :)

    • Na, žmonės Paryžiuje tikrai kiek šaltesni, bet turbūt visur taip – kuo piečiau, tuo atviriau ir šilčiau. Labai gražus miestas, lauksiu įspūdžių, jei planai bus įgyvendinti! :)

      • Aciu uz receptuka,sendien bandziau kepti si pyraga,vakar perziurejau produktus,lyg viskas yra,o kad migdolu neturiu nei galva,nebuvo kada begt pirkt,ka daryt,tai keiciau kokoso drozlemis,gavosi super.tik mano skarda platesne,gavosi plonesnis,bet norejau paklaust man virsus truputi apdziuvo,todel nelabai susigere grietinele,nors as virsu subadziau,gal man reikejo nupjaut virsu,ar kepant pridengt?Aciu

        • Su kokosais labai skaniai turėjo gautis :) Mano paviršius irgi kietas sudžiūvęs buvo, bet su dantų krapštuku reikia darbuotis gan ilgai ir subadyti kas pusę centimetro visą paviršių, tuomet visa grietinėlė puikiai susigeria :)

    • Labas, neįsivaizduoju, kaip pyragas gali gautis sausas po sulaistymo sirupu, esu girdėjusi tik pastabų, kad kai kuriems gaunasi net per šlapias. Ar tikrai sekėte receptą?

      O dėl karamelės… Na, tiesiog taip gavosi, nieko negaliu pridurti :) nebent Jūsų forma didesnio skersmens ir pyrago paviršiaus plotas didesnis, todėl atrodo, jog karamelės trūksta.

  6. Šitas pyragas gavosi tiesiog tobulas! Ragavo daaaug žmonių ir visiems labai patiko :) Rekomenduoju visiems, kurie nori kažko nebe tokio įprasto kaip cheesecake, bet lygiai tiek pat įspūdingo! Ačiū Ieva!

  7. Sveiki,ruosiuosi kepti si pyraga, ir noriu paklausti, jeigu iskepciau penktadieni vakare ir padeciau i saldytuva, o raugautumem sestadieni per pietus, skonis tas pats butu? ar visgi sis pyragas skirtas valgymui iskart, galbut pasikeis jo konsistencija,ar kazkas panasaus?

    • Labai atsiprašau už pavėluotą atsakymą, bet šis pyragas tampa dar geresnis pastovėjęs šaldytuve, tad drąsiai galite kepti iš anksto :)

  8. o jei nedeti riesutu,ju svori (80g + 80g) reiktu pakeisti kazkuo kitu,pvz manais,dziuveseliais,ar nereiktu?

  9. Atgalinė nuoroda: Aguonų pyragas | SKANĖSTAI

  10. Atgalinė nuoroda: Mákos torta Dulce de leche krémmel (Poppy seed cake with Dulce de leche frosting) | AnnaNóra

  11. I can’t find words to describe how thankful I am for this recipe. It is super delicious! :) I hope it is not a problem, that I wrote about it on my blog. I linked your post, as the origin one.

  12. Laba diena, o jeigu kepu is puse normos , 18cm formoje, tai tiek pat laiko kepti, ar siek tiek trumpiau?:)

    • Tikrai trumpinčiau kepimo laiką, nebent pyragas būtų labai aukštas formoje. Pradėkite tikrinti su dantų krapštuku praėjus pusvalandžiui, kai jis išlįs sausas, pyragas bus iškepęs :)

  13. Atgalinė nuoroda: Aguonų pyragas | SKANĖSTAI

  14. Dekoju uz puiku recepta. Gavosi istikro nuostabaus skonio pyragas tik…..man labai prastai norejo gertis sirupas, nors darbavausi tikrai atidziai ir skrupulingai. Galbut kita karta reikes pabandyti subadyti su kiniskomis lazdelemis :) gal geriau susigers. Pyragas tikrai ir taip slapias, tik vat norejosi to sirupo saldumo, persismelkusio per visus aguonu grudelius. Truko to saldumo paciame pyrage……bet visada yra kur tobuleti

  15. Nuostabus pyragas tik…..net nesausume esme, o tame, kad nors ir labai atsakingai badziau as ji pagaliuku, vistiek tas tirstas sirupas nepersismelke per visa pyraga. Gaila. Bet tikrai vertas demesio. Seimai patiko

Leave a Comment