Nuodėmingieji šokoladiniai brownies / Sinful fudgy chocolate brownies

Scroll down for recipe in English

Šokoladas, šokoladas, šokoladas. Ar gali jo būti per daug? Gali, bet ne šiandien. Nes šiandien mano namuose brownies – kaip nuostabu džiaugtis jau pasibaigusia trečiąja sesija ir namais, kvepiančiais šokoladu. Klausant Carlos ir užsimerkus, beveik pasijunti kaip gurmaniško šokolado parduotuvėje Paryžiuje. Įėjus suskamba varpelis, atsisukus pardavėjui puikia prancūzų kalba tarsi išdainuoji bonjouir, monsieur ir panyri į tikrą šokolado transą. 50%, 70%, 99% juodasis šokoladas, pieninis šokoladas su pistacijomis, baltasis šokoladas su graikiniais riešutais ir džiovintomis spanguolėmis, šokoladas su rozmarinais, mėtomis, karamele, triufeliai su jūros druska, marcipanu, migdolais…

IMG_0937

5 valandą ryto šokolado meistras keliasi ir kartais šiek tiek paburba, kad galėtų susirasti normalų darbą. Išgėręs kavos su pienu ir sukirtęs kruasaną, greitu žingsniu keliauja į už poros minučių pėščiomis esančią šokolado krautuvėlės virtuvę. O ten prasideda stebuklai – meistras tirpina šokoladą, maišo, pila, vėl maišo, formuoja saldainius, triufelius, kapoja riešutus, verda karamelę, lyžteli šaukštą ir taip visą dieną… Tam, kad užėjusiems į krautuvę apsisuktų galva ir trumpai akimirkai, nosiai pagavus šokolado aromatą, visos problemos išnyktų, o ta akimirka atrodytų pati trapiausia ir vertingiausia.

Noriu į Paryžių.

IMG_0944

Bet kol aš ne Paryžiuj, o savam Vilniuj, vertingas akimirkas tenka kurti pačiai. Šie brauniai tam puikiai pasitarnavo. Jie tiesiog tokie, kokius ir įsivaizduoju – drėgni, sunkūs, lipnūs ir visaip šiaip ir anaip šokoladiniai. Saikingai saldūs, tik tiek, kiek reikia, kad nesakytum oi ne, visai nesaldu neskanu nepatinka. Puikus dalykas yra šokoladas, o jei jam leidžiama sužibėti skaniuose kepiniuose, tai išvis pasaka. Prašau, jei bus liūdna ar artėsi prie liūdesio stadijos, išsikepk šių skanėstų – šokoladuota burna juoktis daug smagiau :)

IMG_0921

Šokoladiniai brownies
~16 gabalėlių

150 g sviesto
300 g juodojo (puiku, jei daugiau nei 50% kakavos) šokolado
2 kiaušiniai + 1 trynys
150 g cukraus
2 v.š. stiprios juodos kavos
2 v.š. kakavos miltelių
1/4 a.š. druskos
60 g miltų
Papildomai: 100 g juodojo šokolado gabaliukų

Puode ištirpinkite sulaužytą šokoladą ir sviestą. Kiaušinius ir trynį lengvai paplakite, į juos plakdami įpilkite šiek tiek karšto šokolado ir gerai išmaišykite (taip daroma tam, kad kiaušiniai dėl karščio nesusimestų į grūdelius). Tuomet supilkite visą šokoladą ir gerai išmaišykite. Į šią masę sudėkite cukrų, kakavą, druską ir supilkite kavą. Gerai išmaišę, lengvai įmaišykite miltus ir šokolado gabaliukus (patariu nepraleisti šio žingsnio).

Tešlą supilkite į 20×20 kvadratinę kepimo formą arba apvalią 28 cm formą ir mentele išlyginkite paviršių. Braunius kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 35 minutes, kol paviršius sutrūkinės, o į vidurį įsmeigtas dantų krapštukas išlįs beveik sausas. Prieš pjaustydami, braunius pilnai atvėsinkite.

IMG_0939

Chocolate, chocolate, chocolate. Can there be too much of it? Yes, but not today. Because today there are brownies in my house – it’s so nice to finally finish the exam period and enjoy chocolate-smelling home. When I listen to Carla and close my eyes, it almost feels as if I were in a gourmet chocolate shop in Paris. The bell rings when I enter the shop, my perfect French sings bonjouir, monsieur to the salesman and I dive into a trance. 50%, 70%, 99% dark chocolate, milk chocolate with pistachios, white chocolate with walnuts and dried cranberries, chocolate with rosemary, mint, caramel, truffles with sea salt, marzipan, almonds…

IMG_0931

At 5 a.m. the chocolatier wakes up and sometimes mumbles under his nose that he should find a normal job. After drinking a cup of coffee with milk and savoring a croissant, he quickly walks to the chocolate shop and enters its kitchen in the back. And then the magic starts – he melts the chocolate, mixes, pours, mixes again, forms candies, truffles, chops nuts, makes caramel, licks the spoon and so on all day long… He does that to let everyone, who comes to the shop, feel that fragile and precious moment when all problems disappear and they can just let their heads spin.

I want to go to Paris.

But since I’m in my lovely Vilnius, not Paris, I have to create those moments myself. These brownies were exactly what I needed. They are simply what I imagine when someone mentions a brownie – moist, rich, dense, sticky, all the way around bursting with chocolate and moderately sweet. Chocolate is a wonderful thing and it shines even brighter if used right in brownies or other baked goodies. Please, if you feel sad or you are getting close to feeling sad, bake these brownies – it’s much more fun to laugh when your mouth is covered in chocolate :)

Fudgy chocolate brownies
~16 pieces

1 stick + 3 tbsp butter
10 oz dark chocolate (best if more than 50% cocoa)
2 eggs + 1 egg yolk
¾ cup sugar
2 tbsp strong black coffee
2 tbsp cocoa powder
1/4 tsp salt
1/3 cup all-purpose flour
Optional: 3.5 oz dark chocolate chips

Melt the chocolate with butter in a small saucepan over medium heat. Lightly whisk the eggs and the yolk, pour a little bit of the hot chocolate into the eggs, whisking all the time (this tempers the eggs, so they don’t scramble). Then pour the whole chocolate mixture into the eggs and whisk thoroughly. Put in the sugar, cocoa powder, salt and coffee. After mixing well, lightly mix in the flour and chocolate chips (trust me, don’t skip the chocolate chips).

Pour the batter into an 8 by 8-inch baking pan and smooth the top. Bake the brownies in a 350F/180C degree oven for 35 minutes or until the top gets crackly and a toothpick inserted in the middle comes out almost clean. Before slicing the brownies, let them cool completely.

4 thoughts on “Nuodėmingieji šokoladiniai brownies / Sinful fudgy chocolate brownies

  1. Atrodo įtikinamai:) O Carla Bruni skamba nostalgiškai.
    Reikės kada ir man pasvajoti apie Paryžių ir taip save palepinti!

Leave a Comment

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s