Über geras šokoladinis pyragas be miltų / Über good flourless chocolate cake

Scroll down for text & recipe in English

Vėl šokoladas, I know I know. Bet ką daryt, jei šokoladas ir Ieva yra pora visam gyvenimui? Sorry boys, you’ll never be as sweet…

Jau va praktiškai birželis ir baigėsi. Kaip, kur, kada, su kuo? Galvoji, eina sau, kaip greitai, bet tada pagalvoji vėl ir supranti, kad tieeek dalykų padaryta, su tieeek žmonių pabūta, tieeek darbų nudirbta, išmokta, sužinota, pajausta ir dar tiek visko priešaky laukia! Tiesiog labai gera. Labai gera dabar ir reikia išjausti tai iki galo, ką visai sėkmingai bandau ir daryti.

IMG_2218

O kadangi šokių šį birželį buvo, kaip gražiai sako mano Austulė, dafiga su dafigučiais, galima sau kartais leisti ir šokoladinio pyrago. Ir ne bet kokio, o tokio, kuris blemba blemba visiškai atradimas. Atrodo nuodėmingai (toks gal šiek tiek ir yra), bet ant liežuvio tirpsta kaip lengvas ir saldus pūkas. Labai puikus ir nuostabus, tikrai pabandykit, laiko užima mažai, o laimės duoda daug. Nuotraukų ne per daugiausiai ir dar ant skubėjimo, bet esmė, manau, aiški, kad labai gražus dalykas šis pyragas.

IMG_2219

Šokoladinis pyragas be miltų
12 porcijų

100 g sviesto (+ dar šiek tiek kepimo formai)
250 g juodojo šokolado
6 dideli kiaušiniai
100 g baltojo cukraus
2 v.š. stiprios kavos
Žiupsnelis druskos

Įkaitinkite orkaitę iki 135 laipsnių. Sviestą ir šokoladą ištirpinkite ant lėtos ugnies, nuolat maišydami, kad šokoladas neprikeptų prie puodo dugno. Įmaišykite žiupsnelį druskos ir kavą, palikite pravėsti.

Atskirkite kiaušinių trynius ir baltymus. Baltymus plakite elektriniu plaktuvu po truputį pildami cukrų tol, kol baltymai taps standūs ir žvilgantys. Į pravėsusį šokoladą įmaišykite trynius. 1/4 baltymų sukrėskite į šokoladą ir išmaišykite, kad masė palengvėtų ir tuomet švelniai įmaišykite likusius baltymus. Nepermaišykite, kad nesubliūkštų baltymai.

Masę sukrėskite į sviestu išteptą atsegamą apvalią formą, išlyginkite paviršių ir kepkite 45 minutes. Tik išėmus iš orkaitės, peiliu švelniai atlaisvinkite pyrago šonus nuo formos. Pyragą pilnai atvėsinkite ant grotelių. Kepdamas pyragas pakils, o vėsdamas subliūkš, todėl jo paviršius žaviai sutrūkinės. Apibarstykite cukraus pudra, patiekite su ledais, plakta grietinėle arba be nieko.

P.S. Po nakties šaldytuve pyrago konsistencija šiek tiek pasikeitė, jis tapo panašesnis į cheesecake’ą, sodresnis, glotnesnis… Mmm jau žinot, kur vedu –  jis tapo DAR NUOSTABESNIS. Būtinai pasistenkite nesuvalgyti visko iš karto ir kitos dienos pusryčiams pasimėgaukite kažkuo, net nežinau… tobulu :)



Chocolate again. I know I know. But what can I do, if chocolate and I are a couple for life? Sorry boys, you’ll never be as sweet…

June is almost at its end. How, where, when, with who? When you start to think, oh my god, it went super fast, but then you think again and realize, that sooo many things were done, sooo many people were met, sooo much work was done, many things learnt and felt and even more is going to happen! It just feels so good. I feel really good right now and I’m trying to feel it as deeply as I can.

IMG_2223

And since I danced my ass off this past month, I can let myself a piece (or two) of chocolate cake. Not just any cake, but this amazingly delicious and simple flourless chocolate cake. It looks sinful (maybe it is a little), but it melts in your mouth like a light and sweet cloud of happiness. Try it, it takes very little time to make, but brings lots of joy. Just a few pics, which were done in a rush, but I think you get the point – this cake is a beautiful thing.

IMG_2226

Flourless chocolate cake
12 portions

100 g /7 tbsp unsalted butter (+ some more for the pan)
250 g / 9 oz dark chocolate
6 large eggs
100 g / 1/2 cup white sugar
2 tbsp strong black coffee
A pinch of salt

Preheat your oven to 135 C / 275 F. Melt butter with chocolate on low heat, stirring constantly. Mix in a pinch of salt and coffee and let cool a bit.

Separate egg yolks from whites. Start whisking your egg whites with an electric mixer and gradually add the sugar, mixing until whites become shiny and form stiff peaks. Mix the yolks into the chocolate. Mix 1/4 of whites into the chocolate-yolk mixture to lighten it up. Then slowly fold in the rest of the whites, but don’t overmix.

Pour the batter into a buttered round springform pan and bake for 45 minutes. After pulling the cake from the oven, run a sharp knife around the edges. Cool the cake on a wire rack. The cake will puff up in the oven, but deflate when it cools, therefore the top gets nice and crackly. Dust with powdered sugar and serve with ice cream, whipped cream or just as it is.

P.S. After a night in the fridge, this cake changed a bit – the consistency became smoother, richer, almost cheesecake-like… Yeah, you know where I’m heading – this cake became even MORE AMAZING. So try your hardest not to eat everything in one sitting and for breakfast next morning you will enjoy something, I dont’ know… perfect :)

Inspiration from Martha Stewart

24 thoughts on “Über geras šokoladinis pyragas be miltų / Über good flourless chocolate cake

  1. Labukas, kiekviena diena laukiu vis nauju jusu receptu,nes visi man jie tokie nuostabus!!! vakar gaminau sita UUUber Duper nepakartojama pyraga!! tiesiog visas istirpo mano seimos burnose, per vakara! Aciu :***

    • Ojėėė, kaip faina! IR dar atradau, kad po nakties šaldytuve jis pasidaro daaaar nuostabesnis, tekstūra tokia vos ne kreminė ir omg nu nežinau, įsimylėjau iš naujo jį :D

  2. Atgalinis pranešimas: Chocolate hearts♡ | Mes Petits Bonheurs

  3. Laba diena, ketinu gaminti šį “Über” skanėstą. Galbūt per skubėjimą nepastebėjau, kokio dydžio torto formą naudojote. Kaip suprantu, tai neaukštas kepinys? P.S. Niujorko sūrio pyragas – Über ir dar kart Über., stebinęs jau ne tik Lietuvos skonio receptorių turėtojus.

    • Laabas, nenoriu pameluot, bet lyg tais naudoju 24 cm apvalią formą. Kepdamas pyragas labai pakyla, bet atvėsęs būna neaukštas, kokių 3-4 cm aukščio. Sėkmės ir tikrai tikiu, jog pavyks šauniai!!! P.S. Žiauriai faina dėl sūrio pyrago!!!!!!

  4. Atgalinis pranešimas: Chocolate Cake | The Little Cookbook

  5. Kepiau ir aš. Tikrai labai skanus. Tiesa pasakius, jo jau beveik nebeliko. :) O likusi daIis šaldytuve laukia rytojaus. Tik vat keistas dalykas nutiko – mano pyragas nesubliuško. :)

  6. Pamačius ingredientus pagalvojau “šokoladinė kiaušinienė” :) bet būtinai bandysiu šventėms..Kažin aguonų jei dėčiau kažko daugiau/mažiau reiktų? Ačiū

    • Haha tikrai panašu į šokoladinę kiaušinienę perskaičius ingredientus, bet čia visi panašumai ir baigiasi. Koks įdomus variantas, šokoladinis pyragas su aguonomis, niekada nebandžiau :) bet jei dėsite aguonų, kitų proporcijų nekeisčiau. Pasidalinkite po to, kaip pavyko!

  7. Atgalinis pranešimas: Weekly Inspiration – Interior Design, Gluten Free Cake Recipes, Plus DIY Homeware | Feliz

  8. Sveiki. O koki orkaites “rezima” pasirinkote kepdama pyraga, su vejeliu? Atrodo jis nuostabiai, bus butinai isbandytas ;)

      • Isbandyta!!! ACIU!!! Nuostabaus nuostabiausio skonio, tai apie ka svajojau seniai seniai!!! Dabar jis tikras konkurentas jusiskiams keksiukams su sudyta karamele!!! Vienas klausimas – ar jums jis taip graziai (kaip foto) pjaustosi ir po nakties saldytuve? Nes manasis sunkiai atsiskiria nuo dugno ir nemazai jo lieka ant peilio :( gal as jo nedakepiau, nors viska dariau pagal jusu recepta? bet skonis jo tobuliausias…

        • Aaaaa kaip super! Haha, tie keksiukai irgi nuodėmės verti, tikrai. O dėl pjaustymosi, po nakties jis pjaustėsi dar geriau, lengvai atsiskyrė nuo dugno. Jei daug jo lieka ant peilio, tikrai gali būti, kad per trumpai kepėte, kitą kartą pridėkite kelias papildomas minutes, o prieš kepant gausiai gausiai ištepkite formą sviestu, neturėtų prikibti tuomet :)

  9. koki sokolada naujojote? manau irgi gali skirtis kur paprastas juodas ir kuris turinti daug procentu kakavos, naudojau ta apie 80proc kakavos, tai toks kartumas jauciasi, bet labai gerai prie kavos. Ypac skanu issitraukus is ryto is saldytuvo. O iskart is orkaites tai skonis tikrai primine sokoladini omleta :)

    • Naudojau Pergalės juodąjį, jame man rodos yra apie 40-50 procentų kakavos, tad maniškis nebuvo labai kartus :) o tai, kad po nakties šaldytuve jis dar geresnis, yra visiškai tiesa!

    • Nutiktų, nes šokoladas yra praktiškai pagrindinė pyrago sudedamoji dalis, suteikianti ir skonį, ir tekstūrą, tad nesiūlau taip rizikuoti :)

Leave a Comment

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s