2013 atradimai ir džiaugsmai

Galvojau, jog būtų smagu įkelti kokį smagų receptuką dar prieš Naujuosius, bet yra kaip yra. Blogą turėjo pasiekti kreminio ir nuodėmingo Niujorko sūrio pyrago receptas, bet kelyje link tobulo pyrago iškilo šiokių tokių netikėtumų. Pyragą kepiau du kartus, abu iš jų – perkepti, deja… Pirmasis buvo toks prastas, kad jam beliko raudonuoju gėdos kilimu žengti link šiukšliadėžės… Gaila, labai. Antrasis bandymas buvo sutiktas labai džiaugsmingai visų, išskyrus mane, nes neseniai ragautas Marks&Spencer cheesecake’as buvo oikiekdaugkartų skanesnis, tad vietos tobulėjimui tikrai yra ir tikiuosi, jog trečias kartas nemeluos ir tobulu sūrio pyragu galėsiu pasidalinti ir su Jumis.

Quotation-Lemony-Snicket-death-destiny-fate-people-Meetville-Quotes-9290

Kalbant apie jau beveik praėjusius metus, jie pralėkė neįtikėtinai greitai. Taip galvoju baigiantis kiekvieniems metams, bet panašu, kad laiko bėgimo greitis kiekvienas metas atrodo didėjantis geometrine progresija. Ir tai yra visai baisu, nes metų jau man šiek tiek yra, o nuveikta dar nelabai kas… Bet 2013 man patiko: jie atnešė naujų žmonių, naujų kelionių, naujų veiklų, naujų iššūkių, naujų knygų, naujų patirčių, ne visada gerų, bet reikalingų. Tad turbūt turiu būti šiems metams dėkinga, nes buvau priversta emociškai sustiprėti, kad nepalūžčiau. Tikėjausi, kad pavyks ir fiziškai sustiprėti, bet šis tikslas toks paslankus, gerai jausis ir 2014-ųjų tikslų sąraše.

Artėjant 2013 pirmą kartą susidariau tikslų, arba rezoliucijų, sąrašą. Jame puikavosi 5 tikslai, iš kurių pasiekiau 3. Gan prastai? Vienas tikslas, kaip suvokiau praėjus kuriam laikui, turi palaukti ateities – nei žinių, nei finansinių resursų jam kol kas nėra. Na, o kiti du tikslai… Vieną patingėjau, o kitą pakeičiau kai kuo kitu. Negaliu pasidalinti viskuo, bet štai ką pasiekiau: perskaičiau daugiau nei 5 knygas ir nuvažiavau į Bulgariją (originaliai tai turėjo būti Londonas ir Amsterdamas, bet some other time tikrai). Na, o du tikslai, kurie liko neįvykdyti: kaip jau minėjau, fizinis sustiprėjimas bei nuosava kepyklėlė. Gal juokinga, kad tokia jauniklė nori kepyklėlės. Noriu, ir bus kada nors, bet kol kas šiam tikslui reikia palaukti.

Svarsčiau, ar 2014-iems man reikia sąrašo. Turbūt, kad reiktų, nes tai veikia kaip puiki motyvacija ir prabėgus metams gali džiaugtis pasiekimais bei mokytis iš klaidų dėl nesėkmių. Bet nemėgstu tokių deadline’ų kaip pradedu nuo pirmadienio, pradedu nuo kitų metų, tad kol mano siekiai kitiems metams dar nėra pilnai apgalvoti ir susigulėję galvoje, neskubėsiu darytis sąrašo. Jis bus, bet dar ne ryt ir ne poryt :)

Žinoma, šie metai man buvo puikūs ir dėl Skanių Minčių. Tai tiesiog nenutrūkstantis mokymosi procesas ir man labai smagu stebėti savo pačios augimą. Labai noriu, kad baigiantis 2014-iems tiek aš pati, tiek Skanios Mintys būtų dar daugiau paaugusios, dar daugiau išmokusios, bet nė kiek ne mažiau svajoklės, nerūpestingos ir kartais vaikiškos romantikės. Pamatysim, kaip čia bus :)

img_9943

2013-ieji buvo atradimų metai! Puikiais muzikos, literatūros, tinklaraščių ir dar visokiausiais atradimais dalinuosi su Jumis.

Tinklaraščiai:

Atradau kelis maisto tinklaraščius, kurie mane užbūrė ir, pasiknaisiojus po juos giliau, paliko be amo. Štai jie:

Manger – septinto vaikelio besilaukianti prancūzų bei kinų kraujo turinti neapsakomo grožio moteris Mimi rašo puikių, jos vyro darytų nuotraukų, originalių receptų bei jautrių žodžių kupiną tinklaraštį. Pagyvenę Honkonge, Singapūre, Londone, Reikjavike ir Paryžiuje, Mimi su vyru Oddur persikėlė gyventi į nuostabų senovinį dvarą Medoc kaimelyje Prancūzijoje. Ai, ir jie turi 14 šunų. (Aš negaliu tiesiog, ar būna taip realiam gyvenime???)

Call me cupcake! – tinklaraštis, kurį rašo švedė Linda, kurios tėtis portugalas, o mama vokietė. Netikėtai užklydusi į jos blogą, išsižiojau iš nuostabos. Kokios nuotraukos, kokie receptai! Ten viskas taip gražu, tarsi pasakoje. Tiesiog puikus kepinių ir desertų tinklaraštis (nors retkarčiais pasitaiko ir kai ko rimtesnio, tik tuo tepanašūs mano ir jos tinklaraščiai), kurio autorė Linda jau spėjo išleisti dvi knygas, tortų ir ledų, o dabar užsiima trečiosios rašymu.

Sprouted Kitchen – trečiasis 2013-aisiais be galo sužavėjęs tinklaraštis. Šio tinklaraščio vinis – kokybiškas, švarus, tikras maistas iš pačių geriausių ingredientų. Autorės Saros tikslas – paruošti itin skanius patiekalus nenaudojant jokių nereikalingų priedų, išlaikant tai, ką maistas turi geriausio. Nuotraukos – atskira istorija. Išlaikantis savo stilių ir pastabumą net mažiausioms detalėms, Saros gyvenimo draugas Hugh puošia tinklaraštį nuostabiomis nuotraukomis. 2012-asiais jie taip išleido ir kulinarinę knygą.


Teatras:

Oskaro Koršunovo “Hamletas“ – puikus spektaklis, nepaleidęs dėmesio nuo pradžios iki galo (kas nutinka gana retai).

Vido Bareikio “Kovos klubas“ – įdomus, kitoks reginys, taip pat puikiai išlaikęs dėmesį. Įdomūs režisūriniai, scenografiniai sprendimai bei dinamiška spektaklio vieta (pradžia ir pabaiga – Jaunimo teatro kiemelyje) sužavėjo mano mėgėjišką akį.

Bohemiečių “Svynis Todas“, netikėtai vėl pargįžęs į Vilniaus Kongresų rūmų sceną. Muzika, kostiumai ir aktoriai kartu sukūrė puikų reginį.


Filmai:

Lietuviškas darbas “Ekskursantė“ – kitoks, nei įprasta, lietuviškas filmas. Daugiau vilties, grožio ir gėrio nei tamsumos ir depresijos.

Labai šaunus “Moonrise Kingdom“ – kitokia komedija apie vaikus, suaugusius, meilę, nemeilę ir kai pagalvoji, tai visai ne komedija.

Gėda, bet tik prieš dvi savaites pažiūrėtas “Love Actually“. Labai smagus, gražus (Londonas prieš Kalėdas… Negražu būti negali) ir visai juokingas filmas, kuriame susipina daug siužetinių linijų ir meilių, susijusių tarpusavyje.

“47 Ronin“– IMDB turintis ne itin aukštą įvertinimą, dabar rodomas kinuose, bet man tikrai labai patikęs filmas. Galbūt dėl to, jog žaviuosi Japoniją ir Keanu Reevesu.

“Anna Karenina“ – vizualiai tobulas filmas, atrodantis kaip spektaklis. Nuostabios dekoracijos, kostiumai, režisūriniai kostiumai, bet pilnai neišplėtota Anos istorija, kas ir paskatino mane vėliau perskaityti knygą.

Abu “Hobitai“ – nes nuo praeitos žiemos man patinka viskas, kas susiję su Žiedų Valdovu.

“The Great Gatsby“ – labai skirtingų vertinimų sulaukęs filmas. Mane sužavėjo tiek personažai, tiek muzika, tiek kostiumai. Visai noriu pažiūrėti dar kartelį.

“Iron Man 3“ – paaiškinimo gal net nereikia… (Robert Downey Jr., jei ką)

Labiausiai patikęs animacinis “Monsters University“ – puiki istorija ir daug juoko. Net jau nebe visai vaikui (o gal?).

Iš kitokios serijos, labai maloniai susižiūrėjo “Like Crazy“, filmas apie amerikiečio ir britės meilę per atstumą. Jautrus ir gražus filmas.

Visi “Friends“ sezonai – geriausias mano matytas serialas (ne, nei Breaking Bad, nei Games of Thrones nežiūrėjau).

Na, ir visa visa Bondiada, peržiūrėta rusų kalba su tikslu geriau išmokti šią kalbą. Įdomi patirtis ir daug juoko žiūrint pirmuosius 7-ojo dešimtmečio masterpiece’us.


Literatūra:

Gabriel Garcia Marquez “Šimtas metų vienatvės“

Lev Tolstoj “Ana Karenina“

Pauliaus Jurkevičiaus ir Jurgos Jurkevičienės “Italija“

David Lebovitz “Saldus gyvenimas Paryžiuje“

Arabų pasakos “Tūkstantis ir viena naktis“ (trečias tomas iš aštuonių jau įpusėtas)


Muzika:

Labiausiai užkabinusi melodija Macence Cyrin – Where Is My Mind (The Pixies Piano Cover) (vėl noriu groti pianinu…).

Youtube erdvėje šiais metais staigiai išpopuliarėjęs Pentatonix penketukas – nė vieno instrumento, nė vieno kompiuterio, tik balsų stebuklai Daft Punk – Pentatonix.

Mano mylimiausioji Beyonce, niekam nepratarusi nė žodžio ir išleidusi naują albumą “Beyonce“. 17 video klipų, per pirmas tris dienas, be jokio promotion’o, parduoti 800000 albumų… Aš likau sužavėta naujo skambesio, naujo įvaizdžio ir skleidžiamos žinutės.

Rottenecards_1933618_4rr2pfjk33

Tai va, tokie štai labiausiai sužibėję mano atradimai 2013-aisiais. Geri metai buvo, tikrai. Tikiu, jog kiti bus dar geresni. To ir linkiu Jums visiems, išnaudokite visas pasitaikiusias galimybes, nebijokite mesti iššūkio sau ir įrodyti, kad esate stiprūs ir galite pasiekti tai, ko trokštate. O svarbiausia, 2014-aisiais būkite laimingi, sveiki ir skaniai valgykite. Aš irgi pasižadu tą daryti. Smagiai sutikite Naujuosius! :)

Su meile,
Ieva Marija

Įrašo “2013 atradimai ir džiaugsmai” komentarai: 2

  1. Labai gražus įrašas:) Ypatingai užkabino rekomenduoti tinklaraščiai, – smagu rasti kažką naujo ir įkvepiančio.
    Kūrybingų metų!

Leave a Comment