Sausainiai su šokolado gabaliukais / Chewy chocolate chip cookies

Yra patiekalų, kurie, atrodo, yra tokie paprasti ir dažnai valgomi pasaulyje, kad bet kuris rastas jų receptas turėtų pavykti tobulai. Bet visi, kurie gaminam, žino – ne visi receptai puikūs, ne visi duoda tokį rezultatą, kurio tikėjomės ir dažnai pats gamintojas turi prikurti iki puikaus rezultato.

IMG_0547

Taip buvo ir su šiais sausainiais. Chocolate chip cookies. Parodykit man tą, kuris jų nemėgsta. Saldi sviestinė tešla ir ooey gooey šokolado gabaliukai prakandus sausainį. Kam tai galėtų nepatikti??? Turint omeny, kad tai vos ne tradicinis Š. Amerikos desertas, visas milijonas internete rastų sausainių receptų turėtų būti išbandyti ir ištobulinti, nes jau kas kas, bet amerikietis turėtų atskirti gerą chocolate chip cookie nuo blogo. Ar ne? Hm… Ne visai, turbūt. Kad ir kaip puikiai atrodė originalaus recepto nuotraukos, be savų patobulinimų neapsiėjau, kad sausainiai neišsiplėstų į didelį blyną ant kepimo skardos.

IMG_0528

Dažnai šių sausainių receptuose liepiama, tikrąją to žodžio prasme, tešlą prieš kepant kaip reikiant atvėsinti. Atsiranda vienas kitas receptas, kuris to nereikalauja (kaip ir tas, kuriuo naudojausi), bet mano bandymai parodė, jog iš šaltos tešlos išeina storesni ir tikresni sausainiai su šokolado gabaliukais, nes tešla taip smarkiai nesiplečia į šonus. Taip kad užmaišę tešlą palaikykite ją su visu indu šaldytuve apie pusvalandį ir, po kiekvienos skardos sausainių suformavimo, vėl kiškite ją į šaldytuvą, kol ateis eilė sekančiai partijai. Taip pat siūlau naudoti kelių rūšių šokoladą – aš naudojau pusę juodojo, pusę pieniško ir sausainiai gavosi nei per saldūs, nei per kartūs. Apačioje rašau jau patobulintą receptą, iš kurio man gavosi tikrai žiauriai geri, minkšti viduje ir apskrudę kraštuose sausainiai.

IMG_0532

Sausainiai su šokolado gabaliukais
Apie 5o sausainių

230 g miltų
1 a.š. kepimo miltelių
0,5 a.š. druskos
0,25 a.š. cinamono
200 g minkšto sviesto
200 g rudojo cukraus
50 g baltojo cukraus
2 kiaušiniai
400 g šokolado (vien juodojo, arba juodojo maišyto su pienišku)

Minkštą sviestą ištrinkite su abiejų rūšių cukrumi. Patariu nenaudoti elektrinio mikserio, kad neįplaktumėte per daug oro, pakaks silikoninės mentelės ir šluotelės. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno išplakdami su šluotele. Atskirame inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir cinamoną ir mentele įmaišykite į skystą masę. Suberkite mažais gabaliukais sukapotą šokoladą ir permaišykite, kol jie tolygiai pasiskirstys. Nepermaišykite, nes tuomet sausainiai labai plėsis į šalis. Tešlą palaikykite šaldytuve apie 30 minučių.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Imkite po pusę valgomojo šaukšto tešlos ir pavoliokite delnuose, kad susidarytų rutuliukas (suformavę rutuliukus, likusią tešlą vėl dėkite į šaldytuvą iki kitos partijos). Rutuliukus išdėliokite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje kelių centimetrų atstumu ir kepkite apie 10 minučių, kol kraštai švelniai paruduos, bet vidus dar bus minkštas. Išėmę iš orkaitės leiskite pravėsti 10 minučių ant kepimo skardos ir perkelkite sausainius ant grotelių, kad pilnai atvėstų ir sukietėtų. Labai labai skanu su pienu, bet juk Jūs tai ir taip žinot… :)

IMG_0541

There are dishes that look very simple and are often eaten all around the world, therefore any recipe of them founded on the internet should be a success. But all of us, who like cooking and baking, know that not all recipes are perfect, not all recipes give you the desired result and often the cook has to make its own changes to make the perfect dish he was looking for.

This was the case with these cookies. Chocolate chip cookies. Show me someone, who doesn’t like them. Sweet buttery dough and ooey gooey chocolate chips inside. Who could resist that??? Knowing that it is almost a traditional dessert of North America, a million recipes found online should be perfected and tried, because who else could distinct a good chocolate cookie from a not so good one if not an American? But… Although pictures of the original recipe looked great, I had to make some changes on my own, so that the cookies wouldn’t spread into a one giant cookie in the oven.

IMG_0550

Almost all recipes call for chilling the dough before baking. There are some of them which don’t (the one I used), but my experiments showed, that chilled dough gives you a thicker and closer to perfection chocolate chip cookies. Therefore keep the dough with the whole bowl in the fridge for at least half an hour before baking and keep the dough in the fridge until the next batch after forming the cookies on the baking sheet. Also I recommend using different kinds of chocolate – I used half dark and half milk and my cookies were not too bitter and not too sweet. Down below is a recipe with my changes, which gave me very very good cookies, chewy inside and crisp outside.

Chewy chocolate chip cookies
About 50 cookies

2 1/2 cups all purpose flour
1/2 teaspoon salt
1 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon cinnamon
1 cup (2 sticks) unsalted butter, softened
1 cup brown sugar, firmly packed
1/4 cup granulated sugar
2 large eggs, at room temperature
14 ounces chocolate chips (or chopped chocolate, only dark or half dark, dark milk)

Cream butter with both kinds of sugar. Don’t use an electric mixer, because you could beat to much air into the dough and it will cause the cookies to spread very much. Mix in both eggs, one at a time. In a separate bowl, mix the flour with salt, baking powder and cinnamon. Mix this into the wet ingredients until no dry flour can be seen. Mix in the chocolate chips, but don’t overmix, too much air is bad. Chill the dough with the whole bowl in the fridge for 30 minutes.

Preheat the oven to 360F or 180C. Form teaspoon-sized cookies with your hands or a small ice cream scoop and place on the baking sheet couple of inches apart (put the remaining dough back to the fridge until next batch). Bake cookies for about 10 minutes or until the edges start turning light brown, but the inside remains soft. Let cool for 10 minutes on the baking sheet and transfer to the cooling rack to cool completely.  Very very delicious with a glass of milk, but You know that already… :)

Adapted from Ambrosia Baking

Įrašo “Sausainiai su šokolado gabaliukais / Chewy chocolate chip cookies” komentarų: 15

  1. Atsimenu patį pirmą tavo įrašą – keksiukus. :) Jau tada atkreipiau dėmesį, kaip įdomiai ir smagiai rašai, kaip stengiesi parinkti kuo įdomesnius patiekalus, kokie jie išbaigti ir gražūs. :) O dabar aš tiesiog neatpažįstu tavo blogo, nes pranokai pati save, taaaip ištobulėjai, kad atrodo, jog kulinarijos pasauly sukiesi ne antrus (pagal blogo sukūrimą skaičiuoju), o kokius 5-6 metus. :) Kai kuriuos patiekalus net praignoruoju pamanydama “ne mano nosei, nemokėsiu“. :D Šaunuolė esi, taip ir toliau!

    • Net neįsivaizduoji, kaip dabar smagu, po tokių Tavo žodžių :) Ačiū už visas pagyras, bet žinai juk pati, niekad nebūsi patenkintas savimi, kai matai daug geresnius pavyzdžius aplinkui. Taip ir aš, stengiuos stengiuos, bet dar ohoho kaip daug dar yra kur tobulėti. Ir prašau neignoruoti nieko :D nes aš esu truputį tinginė ir joks publikuotas receptas nėra hardcore levelio, viskas tikrai tavo nosiai :) Dar kartą, ačiū! :)

  2. Labai ačiū už receptą. Iškepė nuostabaus skonio sausainiai. Receptas super paprastas, o rezultatas fantastiškas

  3. A dėkoju už šį receptuką. Likau išgirta visų, kad esu puiki kulinarė, tad tikrai labai labai dėkoju už šį receptuką, be jo niekaip!;)

  4. Atgalinė nuoroda: Sausainiai su šokolado gabaliukais | Gyvenimo magija

  5. 400g. Šokolado man atrodo per daug lyginant su tešlos mase pagal recepte nurodytus dozavimus. tikriausiai įsivėlė klaida ir autorė turėjo omenyje 200g.???

    Nepaisant visko, sausainiai gavosi tobuli skoniu, nors ir susileidę, bet skanūs ,)

Leave a Comment