Kakaviniai brownies su beurre noisette

Pavadinimas jau žada kažką nepaprasto, ar ne?

Kvapas. Jis gali sukelti galybę įvairiausių jausmų. Neužuodžiant valgomo maisto, jis tampa prėskas ir keistai suvokiamas. Uoslė ir skonio receptoriai veikia išvien, tad, norint pilnai įsijausti ir išgyventi valgymo malonumą, būtina skirti dėmesio ir skoniui, ir kvapui.

Trys aromatai, kuriuos myliu, mane lydi jau nuo vaikystės. Pirmasis – benzino kvapas. Rytai, kai su tėčiu 10 minučių žingsniuodavome iki didžiulo mašinų garažo ir galiausiai į jį įeidavome, versdavo mane stipriai nusišypsoti. Švelnus benzino kvapas, įsigėręs į grindis, lubas, sienas, krentantis ant nosies mažyčiais kvapo lašeliais, verčiantis giliai įkvėpti į plaučius. Dievinu jį. Vien dėl jo apsilankymas degalinėje tampa mažyte švente mano nosiai. Antrasis – šviežiai sumaltų kavos pupelių kvapas. Jau padaryta kava, pastovėjusios ar tiesiog nesumaltos pupelės kvepia puikiai, bet ne taip puikiai. Mėgstu sukišti nosį į šviežiai sumaltų kavos pupelių indą ir giliai kvėpuoti, šiek tiek saugantis, kad neprikvėpuočiau pačios kavos. Na, o trečiasis – spaudos kvapas. Kiekvieną dieną iki kokių 18 metų skaitydavau popierinius laikraščius (nelemti interneto laikai..) ir taip smarkiai juos uostydavau, kad mano nosies galiukas po to būdavo juodas. Nauja knyga irgi neišvengdavo pauostymo, kiekvieno naujo puslapio atvertimas prasidėdavo giliu įkvėpimu. Va taip. Uosli mergaitė aš, nepaneigsi.

O šiandien mane surado ketvirtasis aromatas, kurį uosčiau prigludusi kaip galima arčiau. Tai beurre noisette, angliškai vadinamo browned butter, kvapas. Visaip mąsčiau, kaip tai išversti į lietuvių kalbą, bet nė vienas variantas neskamba žaviai. Nei tai rudas sviestas, nei riešutinis sviestas, nei karamelizuotas sviestas. Nežinau, tad nusprendžiau palikti skambų prancūzišką pavadinimą. Bet jo kvapas.. Švelnus, saldus, riešutinis, labai šiltas ir šiek tiek karamelinis. Likau sužavėta, tikrai.

IMG_1343

Kakaviniai brownies su beurre noisette
Šaltinis: The Cilantropist

150 g sviesto, supjaustyto kubeliais
250 g cukraus
3/4 puodelio geros kokybės kakavos miltelių
1/2 a.š. druskos
2 v.š. vandens
2 kiaušiniai
~55 g miltų (1/3 puodelio + 1 v.š.)

sviestukas

Puode ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą. Nuolat maišydami kaitinkite, kol paviršius pasidengs baltomis putomis. Paskui putos po truputį dings, sviestas pradės burbuliuoti, o ant dugno daugės rudų trupinukų. Kai visiškai nebeliks baltų putų ir ant dugno bus daug rudų trupinėlių, nukelkite nuo ugnies, įmaišykite cukrų, kakavą, druską ir vandenį. Po 3-4 minučių, kai masė pravės, po vieną įplakite kiaušinius. Pradžioje tešla atrodys grublėta ir nevientisa, bet įmaišius kiaušinius ji suskystės ir taps lygi. Mentele įmaišykite miltus, nepermaišykite. Tešlą pilkite į kepimo popieriumi ar folija ištiestą kvadratinę 20×20 cm formą ir kepkite iki 165 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 25-30 minučių. Pradėkite tikrinti po 20 minučių, jei į vidurį įkištas pagaliukas išlenda aplipęs keliais tešlos gumulėliais, bet ne skysta tešla, viskas. Ištraukę iš orkaitės, išimkite brownies iš skardos ir palikite pilnai atvėsti kambario temperatūroje ar šaldytuve.

P.S. Maniškiai kepė mažesnėje formoje, dėl to jie aukštesni. Kitą kartą kepčiau ~27 min., kad vidus būtų kiek drėgnesnis.

brownie

Įrašo “Kakaviniai brownies su beurre noisette” komentarai: 3

Leave a Comment