Crème brûlée

Žiemaaaa. Ir gerai :) Laukiu rytų, kuomet saulės šviesą atspindi sniegas ir pasaulis tampa be galo ryškus ir aiškus, beveik sterilus, tačiau išlaikantis kažkokią šiltą paslaptį, kuri neleidžia sustoti tuo pasauliu žavėtis. Trakšt trakšt trakšt girgžda sniegas po kojom.. Dar negirgžda, bet tuoj pabirs šaltos ašaros iš dangaus ir vers mus šypsotis. Paradoksas, kaip tos ašaros daro mus laimingus ir pakylėtus, svarstančius, kiek snaigių laikome delnuose.

Crème brûlée.. Prisipažinsiu, tai turėjo būti eksperimentas. Siekiau pagaminti dvigubą Crème brûlée, dvigubai daugiau traškios plutelės – dvigubai daugiau malonumo. Sluoksnis kremo, plutelė, sluoksnis kremo ir viską užbaigiame plutele. Bet bet bet.. Mano metodas neišdegė ir apatinė plutelė ištirpo.. Bet aš nepasiduosiu, bandysiu išrasti būdą, kaip pagaminti tą įnoringąjį dvigubą Crème brûlée. O kol kas, receptas tikrai puikiam tradiciškam desertui :)

IMG_9835

Crème brûlée
Šaltinis: Neringos blogas 

450g 36% grietinėlės
Vanilės ankštis
6 kiaušinių tryniai
5 v.š. rudojo cukraus kremui
5-6 a.š. rudojo cukraus apibarstymui

Išskobkite vanilės ankštį, įmeskite ją ir sėklas į puodą su grietinėle. Kaitinkite, kol šonuose pradės kilti maži burbuliukai, tik neužvirkite. Nukelkite nuo ugnies ir šiek tiek atvėsinkite. Išimkite vanilės ankštį.

Švelniai išplakite trynius su cukrumi, geriausia nenaudoti mikserio. Po truputį pilkite grietinėlę į trynius vis maišydami. Perkoškite ir šaukštu nurinkite nuo viršaus burbuliukus. Įkaitinkite orkaitę iki 140 laipsnių. Samtuku išpilstykite masę į keramikinius indelius (šio kiekio užteko 4 indeliams). Dėkite indelius į gilesnę skardą ir įpilkite į ją verdančio vandens tiek, kad apsemtų 1/2 indelių. Kepkite 40-45 minutes, kol kremas bus standus, bet pajudintas virpės kaip pudingas. Atvėsinkite kambario temperatūroje ir dėkite į šaldytuvą  mažiausiai 2 valandoms.

Ant viršaus užbarstykite apie 1 a.š. rudojo cukraus ir apdeginkite kulinariniu degikliu, kol cukrus išsilydys ir susiformuos plutelė. Jei neturite degiklio, kelias minutes palaikykite pakišę po griliumi orkaitėje. Luktelite, kol plutelė atvės ir taps standi, o tada trakšt trakšt lįskite gilyn :)

O prie skanaus deserto ir nuostabi daina Katie Melua – The Flood 

Įrašo “Crème brûlée” komentarai: 6

  1. O man patinka šio tinklaraščio pirmieji įrašai. Šilti, jaukūs ir su pradžios natele, turinčia savo charakterį. Skaniai ir neįkyriai skaitosi. Ir receptai puikūs. Linkiu tolimesnio įkvėpimo ir savitumo :)

  2. Atrodo tiesiog pasakiškai!
    Neseniai stovėjau Maximoje ir galvojau, ką galima pagaminti tuose mažuose keramikiniuose indukuose… Pamiršusi apie šį desertą nenusipirkau jų, bet spėk, kas tuoj eis atgal į Maximą.. :D O gal žinai, kur galima įsigyti kulinarinį degiklį? :)
    P.S. Tavo blogas išties labai jaukus ir šiltas. Nesustok! ;)

  3. Labai Tau ačiū :) Matei Maximoje? Aš ieškojau visose maisto parduotuvėsę, niekur nebuvo. Teko užsisakinėti internetu. O dėl kulinarinio degiklio nieko negaliu patarti :( naudojau brolio neseniai įsigytą paturbintą žiebtuvėlį..

Leave a Comment