Amerikietiškas citrininis pyragas su morengo kepure

When life gives you lemons, make a lemon meringue pie. Arba mano nuotykiai bandant sutramdyti šią amerikietišką klasiką.

IMG_2057

Pradėkim nuo to, kad beprotiškai dievinu lemon curd, kuris lietuviškai verstųsi kaip citrininis kremas. Jo receptą jau esu įkėlusi į tinklaraštį kartu su japonišku sūrio pyragu. Panašus dalykas į lemon curd dominuoja ir citrininiuose kvadratėliuose (lemon bars), nepasakomai skanus dalykas, kurio receptas tikrai anksčiau ar vėliau bus patalpintas čia. Tiesa, šiame pyrage įdaro receptūra skiriasi nuo paprasto citrininio kremo, bet skonis – viens prie vieno. O iš to išplaukia išvada, jog pyragas turėtų būti labai skanus. Toks ir buvo. Bet ne iš karto.

Bandymas nr. 1. Visa kupina įkvėpimo prieš porą savaičių ėmiausi klasikinio lemon meringue pie gamybos. Naudojau receptą, rastą kažkur internete, visko dėjau tiek, kiek parašyta, o bet tačiau ctrininės masės nepakaitinau iki reikiamo tirštumo, po to sekė perplaktas morengas, kuris negražiai styrojo į visas puses. Na, o viskas baigėsi pyrago prapjovimu, sulčių konsistencijos įdaro išbėgimu ir keliavimu šiukšlių dėžėn.

Bandymas nr. 2. Kelios dienos po pirmojo bandymo nusprendžiau, kad antras kartas tikrai turi būti sėkmingas. Tešla gavosi puikaus skonio, morengas išsiplakė tobulai, beeet… Įdaras. Ne draugas man. Žinokit visam gyvenimui, bulvių krakmolas stipresnis už kukurūzų, kuris naudojamas praktiškai visuose amerikietiškuose receptuose. Susiradau tikrai puikų receptą, bet įdėjau recepte nurodytą krakmolo kiekį, tik bulvių, o ne kukurūzų, o tai baigėsi tuo, jog įdaras bekaitinant pasidarė be galo kietos konsistencijos, kurią bandžiau skystinti vandeniu. Sudėjus visus produktus, įdaro gavosi per daug, nes jis prasiskiedė vandeniu, o ir skonio nelabai buvo rasta. Todėl pyliau citrinų sultis, cukrų, dėjau daugiau kiaušinio trynių, maišiau, ragavau, viriau ir gavosi šnipštas. Jautėsi kažkoks keistas sudegusio krakmolo poskonis, kuris nemaloniai slydo gomuriu. Ir koks gi buvo šio pyrago likimas? Šiukšliadėžė, once again…

Na, o bandymas nr. 3. yra va čia :)

IMG_2093

Gal ir neblogai, tiesa? Tiesa. Viskas gavosi puikiai, nes pakoregavau recepte nurodytus kiekius, kad tiktų mano didelei kepimo formai ir ypač skrupūlingai stebėjau įdaro gamybą. Rezultatas? Nuostabus, gaivus ir lengvas pyragas. Neveltui laikomas Amerikos desertų klasika: puikus pagrindas, kurį tikrai naudosiu ir ateityje, super skanus citrininis sluoksnis ir lengvutis morengas, puikiai užbaigiantis visą skonių simfoniją ir nustebinęs mažytėmis gintarinėmis ašarėlėmis ant paviršiaus. Žinoma, viskas labai gražu, tik ar kas nors gali paaiškinti, iš kur jos ten ir kodėl???

lemon meringue pie2

Amerikietiškas citrininis pyragas su morengo kepure
Originalus receptas ir video: Laura in the kitchen

27 cm apvali kepimo forma

Pagrindui:
250 g miltų
130 g šalto sviesto
1,5 v.š. cukraus
0,5 a.š. druskos
2-3 v.š. labai šalto vandens

Inde sumaišykite miltus, cukrų ir druską. Gabaliukai supjaustytą šaltą sviestą trinkite pirštais su miltų mase, kol gausite gelsvus trupinius ir nebeliks didelių sviesto gabalėlių. Po vieną šaukštą pilkite vandenį ir maišykite tol, kol trupiniai pradės lipti tarpusavyje ir bus įmanoma suformuoti tešlą. Nepermaišykite. Tešlą iškočiokite pamiltuotu kočėlu ir įtieskite į sviestu pateptą formą, suformuokite gražius aukštus kraštus. Tešlą kepkite orkaitėje 20-25 minutes 180 laipsnių temperatūroje, kol bus pilnai iškepusi, o kraščiukai parusvėję. Kol tešla kepa, ruoškite įdarą.

Citrininiam įdarui:
3 v.š. bulvių krakmolo
1 puodelis (250 ml) cukraus
1,5 puodelio vandens
5 kiaušinių tryniai
0,5 puodelio citrinų sulčių (man prireikė 3 sultingų citrinų)
3 citrinų nutarkuota žievelė
50 g sviesto
Žiupsnelis druskos

Į nedidelį puodą pilkite cukrų, krakmolą, vandenį, druską ir kaitinkite ant vidutinės ugnies nuolat maišydami, kol masė pradės tirštėti ir šluotelė maišydama paliks bangas. Sunku aprašyti reikiamą konsistenciją, todėl siūlau pasižiūrėti video prie originalaus recepto, viskas puikiai parodyta. Tuomet supilkite citrinų sultis, žievelę, išmaišykite. Kelis šaukštus karštos masės pilkite į šiek tiek paplaktus kiaušinių trynius, kad juos sušildytumėte, bet neišvirtumėte. Tuomet kiaušinių masę pilkite atgal į puodą, sudėkite sviestą ir vėl kaitinkite ant vidutinės ugnies tol, kol įdaras taps tirštas. Labai svarbu, kad paragavus įdaro, jis būtų skanus, nes tai pagrindinė pyrago dalis. Jei trūksta cukraus ar rūgštelės, pasikoreguokite pagal save.

Morengui:
5 kiaušinių baltymai
5 v.š. cukraus
Žiupsnelis cukraus

Baltymus su žiupsneliu druskos plakite elektriniu plaktuvu, kol pradės putoti. Tuomet plakdami po vieną šaukštą berkite cukrų. Plakite iki kol baltymai taps žvilgantys, kreminiai ir laikantys šiokią tokią formą. Neperplakite, nes masė taps kieta ir nebebus įmanoma padaryti jokių ornamentų ant pyrago viršaus.

Na, o dabar surinkimas. Ant iškepto pagrindo pilkite citrininį įdarą, ant jo kraukite išplaktus baltymus, tolygiai paskirstykite iki formos kraštų, kad pilnai uždengtų įdarą. O tada pažaiskite formuodami kokius tik norite ornamentus ant viršaus: spygliukus, bangas, arba grožius, išspaustus konditeriniu maišeliu. Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 160 laipsnių ir kepkite pyragą dar 10-15 minučių, arba kol morengo viršus taps gražios auksinės spalvos.

Leiskite pilnai atvėsti!!! Nuotraukose pyragas po 3 valandų vėsimo, dar truputį drebutiškos konsistencijos. Geriausia palikti pastovėti per naktį, tuomet pyragas puikiai pjaustysis ir įdaras nebėgs per šonus.

Va, tiek tų nuotykių, po kurių vis tiek labai rekomenduoju pagaminti šį pyragą. Jis tikrai vertas šiek tiek laiko užimančio proceso. Skanaus :)

IMG_2069

P.S. Tinklaraštis truputį atsinaujino dviem dalykais: logotipu puslapio viršuje bei Facebook profiliu, į kurį patekti galite paspaudę mygtuką dešinėje pusėje. Po truputį, nedideliais žingsneliais, einu į priekį :)

Įrašo “Amerikietiškas citrininis pyragas su morengo kepure” komentarai: 8

  1. Žinau šitą lašiukų atsiradimo dalyką, nes kai kepu savo mėgstamiausią pyragą, jų irgi išvengti neišeina. O atsitinka taip todėl, kad morengas nebūna išdžiuvęs ir per jį sunkiasi cukrus (karamelės lašeliai), juk paragavus, jie saldūs :) Na čia mano hipotezė :D

  2. Sveiki,
    norėjau paklausti, kokios konsistencijos gaunasi morengas? Kai kepama tik 10 minučių…
    Mano gavosi lipnus. Rytoj ragausiu, bus matyti. Juk nespėja iškepti tiek, kaip kad kepant morengo papločius tortui, valandą ir ilgiau…?

    • Šio pyrago morengas yra kitoks nei, pavyzdžiui, pavlovos morengas, kuris išlaiko visus kitus ingredientus ant viršaus. Jis ir turi būti lipnus. Kepam 10 minučių arba kol viršus tampa auksinis :)

  3. Labai skanus man irgi skystas ydaras gavosi pirma kart nebuvo rastam recepte krakmolo parašyta ačiū už info bandysiu patobulinti ☺️

Leave a Comment