Vasariški citrininiai kvadratėliai

Pusė dviejų nakties. Tingiai slenku iš lovos išsipūsti užsikimšusios nosies, pirmiausiai pranešančios apie šalto rudens pradžią. Grįžusi lovon šiltai apsikamšau ir netikėtai, prieš vėl pasineriant į sapnus, mano ausį pagauna ūžimas. Bandau pagauti tą garsą ir išgryninti jį, bet negaliu suprasti, iš kur jis sklinda. Ne iš kambario, lyg ir iš lauko, bet tai ne kokio prietaiso ar mašinos ūžimas, tai vienas garsas, per daug neišsiskiriantis iš kitų nakties garsų, bet tuo pačiu ir kitoks, nes niekad anksčiau neišgirstas. Guliu ir klausau ir vieną akimirką man pokšteli mintis, jog tas ūžimas skamba kaip besisukančio pasaulio skambesys. Vientisas, tylus garsas, sklindantis iš žemės gelmių. Žinoma, tai romantiškos naivios mintys, jog galiu išgirsti besisukantį pasaulį, kad tai ne susimaišę žmonių balsai, mašinų, lėktuvų garsai, muzikos atgarsiai, o pati žemė. Bet ta akimirka man taip stipriai nušvietė mintis, jog kad ir kas bebūtų, ką mes bedarytumėm, pasaulis sukasi ir suksis.

Sometimes your dreams get broken in pieces
But that doesn’t matter at all
Take it from me, there’s still gonna be
A summer, a winter, a spring and a fall
(Liza Minnelli – But The World Goes ‘Round)

Dar viena naivi mintis, atėjusi berašant. Kai nesiseka, kai trūksta jėgų ir nenori nieko, tik vienumos ir miego, bet rikiuojasi eilė darbų su nelemtais deadline’ais, kažkokia nematoma jėga stumteli iš nugaros. Lyg tas pats pasaulis, tingiai ir sunkiai besisukantis aplink savo ašį, lengvai paliečia nugarą ir suteikia nežymų pagreitį, kurį vėliau išvysto pats žmogus. Nežinau, ar čia tik aš, bet kad ir kaip trūktų laiko ar motyvacijos, visi reikalingi darbai pasidaro, kartais atrodo, kad net savaime. Jei kažkas nepasiseka, anksčiau ar vėliau vis tiek pavyksta rasti būdą, kad rezultatas būtų geras. Svarbiausia tikėti, jog viskas bus gut. Ir bus :) O kad būtų dar šviesiau galvoje, gaivūs, saldžiarūgščiai citrininiai pyragėliai tikrai veikia kaip pozityvumo bomba, kuri ypač reikalinga dabar, kai rudeninė depresija vis bando rasti progą atsliūkinti į mano galvą. Ain’t gonna happen.

IMG_9884

Citrininiai kvadratėliai
20X30 kepimo forma

Tešlai:
100 g šalto sviesto
1 puodelis (250 ml) miltų (~180 g)
1/4 puodelio cukraus (~ 60 g)
2-3 v.š. šalto vandens
Žiupsnelis druskos

Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir druską. Šaltą sviestą supjaustykite mažais gabaliukais ir trinkite tarp pirštų su miltų mišiniu, kol nebeliks didelių sviesto kubelių ir gausite gelsvus, vienodo dydžio trupinius. Po vieną šaukštą pilkit vandenį, kol trupiniai pradės vos vos kibti viens prie kito ir suspausti tarp pirštų laikys formą. Viską berkite į sviestuotą kepimo formą ir lygiai paskirstykite. Pagrindą kepkite 180 laipsnių orkaitėje 15-20 minučių, kol paviršius taps gelsvos spalvos, bet jokiu būdu nepradės ruduoti. Kol tešla kepa, ruoškite citrinų sluoksnį.

Citrinų sluoksniui:
3 kiaušiniai
1 puodelis cukraus (~200 g)
1/2 puodelio citrinų sulčių (2-3 citrinos)
2 v.š. pieno
2 v.š. miltų su kaupu
1 a.š. tarkuotų citrinų žievelių
Žiupsnelis druskos

Kiaušinius išplakite su cukrumi, šviežiai spaustomis citrinų sultimis (jei nemėgstate ryškaus citrinų skonio, pabandykite dėti 1/4 puodelio + 2 v.š. sulčių), pienu ir žiupsneliu druskos. Tuomet sudėkite miltus bei citrinų žieveles ir maišykite, kol nebeliks miltų gumuliukų ir masė taps vientisa. Viską pilkite ant iškepusios tešlos ir nesumažinę temperatūros kepkite dar ~15 minučių. Neperkepkite! Kai paviršius sutvirtės ir pajudinus formą nebeteliūskuos, traukite iš orkaitės ir palikite pilnai atvėsti kambario temperatūroje. Tuomet patarčiau desertą palaikyti šaldytuve bent porą valandų, nes taip dar geriau atsiskleidžia tekstūra ir skonis. Kepinį pjaustykite kvadratėliais ir patiekite vienus ar apibarstytus cukraus pudra. Skanaus :)

IMG_9887
Adaptuota pagal Redfly creations

Leave a Comment

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s