Svogūnų duona

Taip.. Baigėsi sesija, beveik mėnuo nuveikti kažką. Kartais, o gal visgi dažnai, svajonėms atsiranda kliūčių. Kai šiek tiek dreba rankos, apleidžia drąsa, įslenka pasyvas ir nebežinai, ką daryti. Ar laukti geresnio meto, geresnių aplinkybių, ar spjauti į viską ir daryti, neužtikrintai ir neapgalvotai. Nežinau.

Bet nepaisant visko, visų abejonių, gyvenimas yra gražus. Tik svarbiausia yra atsimerkti ir pakylėti save šiek tiek aukščiau to dažnai beprasmio, rutiniško ir abejingo žmonių judėjimo. Nes blemba, laimingas būsi tada, kai norėsi. Smegenis kažkas spaus visada, nes balansas ir harmonija tarp gėrio ir blogio yra tai, kas neleidžia pasauliui sustoti. Aš gyvenu pozityviai, nes man taip patinka ir aš noriu būti laiminga. Jei kada pradėsiu nervintis dėl buitinių smulkmenų, pinigų, statuso ar kitų paviršutiniškų dalykų, rimtai ant savęs supyksiu, nes ne tai yra gyvenimo varikliukas. Negalima klausyti rūsčių dėdžių ir tetų, kurios tik ir aiškina: „Vaikeli, tu dar nematei gyvenimo, jei taip kalbi.” Bet aš matau tą gyvenimą, kiekvieną dieną ir naktį. Ir kas, jei ne pats, jį kuri. Ir tikiesi, kad rasi prasmę, kuri yra ir kurios nėra.

IMG_0607

Kepti svogūnų duoną įkvėpė šis gražus Mindaugo įrašas, kupinas smagių (ir nelabai) įspūdžių tampant tėčiu. Šiek tiek adaptavusi receptą iškepiau kvepiančią ir tikrai svogūninę duoną. Duona turbūt yra vienintelė vieta, kur mėgstu svogūnus, salstėlėjusius ir riešutais kvepiančius.

Svogūnų duona 

375 g kvietinių miltų
200 g viso grūdo kvietinių miltų
5 g sausų mielių
10 g druskos
20 g alyvuogių aliejaus
375 g šilto vandens
Didelis svogūnas, sviestas kepimui

Keptuvėje ant sviesto kepinkite susmulkintą svogūną iki tamsiai rudos, gintarinės spalvos. Dubenyje sumaišykite visus produktus, sudėkite svogūnus ir minkykite 10-15 min., kol tešla taps minkšta ir elastinga. Suformuokite kepaliuką ant kepimo skardos arba įdėkite tešlą į išmiltuotą kepimo formą. Palikite šiltoje patalpoje dviems valandoms. Įkaitinkite orkaitę iki 240 laipsnių, įpjaukite pakilusį kepaliuką ir kepkite 10 min., tuomet sumažinkite temperatūrą iki 210 laipsnių ir kepkite dar 35-40 min. Išėme iš orkaitės apipurkškite vandeniu, kad plutelė nebūtų kieta. Prieš pjaudami leiskite duonai atvėsi (aš nesulaukiau).

IMG_0618

Įrašo “Svogūnų duona” komentarai: 5

  1. Kaip gražiai atrodo. (mm) O sausoms mielėms nereikia leisti pabūti vandenyje? Taip imt ir tiesiog visus ingridientus sumaišyti? Eiliškumas nesvarbus? :)

  2. Atgalinė nuoroda: Svogūnų duona | SKANĖSTAI

Leave a Comment