Nuodėmingas ir paturbintas ledų tortas / Sinful and indulgent ice cream cake

Scroll down for text & recipe in English

Aš taaaaip smarkiai nevykdau vieno pažado, duoto Naujųjų metų naktį! Bent 4 blogo įrašai per mėnesį. Yeah sure. Jei jau atvirai, tai ne vienintelis pažadas, kurio nevykdau. Ir tada galiausiai suprantu, kad aš negaliu gyventi pagal deadline’us ir visi dalykai turi ateiti ir būti pasiekiami palaipsniui, tada, kada reikia, o ne iki kito mėnesio, kito ketvirtadienio ar gruodžio 31 dienos 23:59. Taip ir su blogu – kai nesirašo ir nesigamina, aš nespaudžiu. Nes kai dirbtinai spaudi, bet ką, nesvarbu ką, darbus, draugus, meilę, nesigauna gerai, nuoširdžiai ir teisingai. Bet jau kai ateina noras ir įkvėpimas, tai ateina ir va rezultatas – labai labai TOKS ledų tortas. Būtent tai, ko reikia nesveikai karštą dieną, kai uogyčių ir vaisiukų jau gan atsivalgyta ir norisi ko nors labiau… nedoro.

IMG_2725

Išties tai labiau idėja, nei receptas. Galite naudoti bet kokius ledus ir bet kokius paturbinimus – mėgstamus sausainius (Oreo būtų tobulybė), šokoladą, batonėlius, riešutus ir teip toliau. Mano derinukas buvo tikrai vykęs, o viską puikiai užbaigė butterscoth (nelabai randu lietuvišką pavadinimą) padažas, gal truputį panašus į karamelę, bet kvepiantis visai kitaip, tamsesnis, klampesnis ir labai šaunus.

Off topic, bet labai rekomenduoju paklausyti naujausio mano labai mylimo muzikanto Dub Fx albumo Theory of Harmony. Jei važiuojat į Granatas, pavydas, galėsit išgirsti gyvai. O Dub Fx koncai yra tikrai kažkas nerealaus, prepare.

P.S. Ir tikrai sunku 30 laipsnių karštyje fotografuoti ledų tortą, kuris virsta sriubyte per pirmas 5 minutes, net ir tiesiai į lėkštę pučiant ventiliatoriaus vėsinamą orą… Nepaisant to, žiauriai skanu.

IMG_2728

NUODĖMINGAS IR PATURBINTAS LEDŲ TORTAS

1 litras geros kokybės vanilinių ledų
180 g šokoladinių sausainių
100 g juodo šokolado
100 g pieninio šokolado su riešutais
KitKat Crunchy batonėlis su žemės riešutų sviestu
Senas geras Snickers’as

Butterscotch padažas
~250ml padažo

60 g sviesto
100 g tamsaus ir klampaus rudojo cukraus
80 g baltojo cukraus
Žiupsnis druskos
150 ml 35% grietinėlės

Ledus ištraukite iš šaldiklio ir leiskite šiek tiek suminkštėti. Tuo tarpu iki nedidelių gabaliukų sutrupinkite sausainius, sukapokite šokoladą ir batonėlius, viską sumaišykite ir atsidėkite kelias saujas pabarstymui ant viršaus. Likusius trupinukus sumaišykite su minkštais ledais ir krėskite į celofanine plėvele išklotą kekso formą, išlyginkite paviršių, uždenkite plėvele ir dėkite į šaldiklį, kol pilnai sustings (užtruks apie porą valandų). Tuo metu pasigaminkite butterscotch padažą:

Puode sumaišykite kubeliais pjaustytą sviestą, abiejų rūšių cukrų, druską ir 60 ml grietinėlės. Karts nuo karto lengvai pamaišant leiskite padažui virti ir burbuliuoti 3 minutes. Tuomet nukelkite puodą nuo ugnies ir įmaišykite likusią grietinėlę. Atvėsinkite iki kol bus vos vos šiltas. (Padažą laikykite šaldytuve iki 2 savaičių)

Kai ledų tortas sustings, išverskite jį ant didelės lėkštės, nuimkite plėvelę, viršų apibarstykite trupiniais ir apliekite padažu. Pjaustykite šiltame vandenyje palaikytu ir sausai nušluostytu peiliu. Skanaus!



It’s somehow very hard to keep up with one of my New Year’s resolutions – at least 4 blog posts per month. Yeah sure. Well, if I am fully honest, that’s not the only resolution I’m not sticking to. But in the end it helps me understand that I can’t live a life based on deadlines and all things should come and be achieved naturally and gradually, exactly when it needs to happen, not until next month, next Thursday or December 31st 23:59. The same goes for the blog – when I don’t feel like writing or cooking, I don’t push it. Because when you push it too hard, no matter what, job, friends or love, it doesn’t come out well, real and right. But when I feel that I really miss being in the kitchen and writing, I do it – and this is the result, a really reaaally nice ice cream cake. Exactly what I need on a super hot day, when I’ve had enough berries and fruit already and want something a little bit more… naughty.

It really is more an idea than a recipe. You can use whatever ice cream you like and you can put anything inside – you favorite cookies (Oreo… Yes, please), chocolate, chocolate bars, nuts, etc. The combination I used was really good and homemade butterscotch sauce was the perfect ending.

Off topic, but you should check out the newest album of my beloved musician Dub Fx “Theory of Harmony”. If you ever get a chance to hear him live, don’t miss out, because it truly is an unbelievable experience.

P.S. It is super hard to photograph an ice cream cake in 30C degree heat. The cake turns to soup in the first 5 minutes, even if the air conditioner is blasting cool air right into the plate… That aside, it really is very delicious.

IMG_2731

SINFUL AND INDULGENT ICE CREAM CAKE

1 liter vanilla ice cream
180 g / 6.5 oz chocolate cookies
100 g / 3.5 oz dark chocolate
100 g / 3.5 oz milk chocolate with nuts
KitKat Crunchy bar with peanut butter
Good ol’ Snickers bar

Butterscotch sauce
~1 cup of sauce

60 g / 2 oz butter
100 g / 3.5 oz dark brown sugar
80 g / 2.8 oz white sugar
A pinch of salt
150 ml / ½ cup plus 1 tbsp heavy cream

Take the ice cream from the freezer and let soften a little. In the mean time, crush you cookies to small pieces, chop the chocolate and chocolate bars, mix them together and leave a few spoonfuls of crumbs to put on top of the cake later. Mix the remaining crumbs with the softened ice cream, put the mixture in a loaf pan lined with plastic wrap, even out the top, cover with wrap and put into the freezer until the cake sets (takes about 2 hours). When the cake is freezing, make the butterscotch sauce:

In a small pot, mix cubed butter, both kinds of sugar, salt and 60 ml (1/4 cup) of heavy cream. Stirring occasionally, let the sauce come to a boil and boil for 3 minutes. Take the pot from the heat and mix in the remaining cream. Let the sauce cool until it is just slightly warm (you can keep the sauce in the fridge for up to 2 weeks).

When the ice cream cake sets, invert it on a large plate, remove the plastic wrap, put the remaining cookie and chocolate crumbs on top and drizzle on the sauce. For nice slices, use dipped in warm water and then dried knife. Enjoy!

Inspiration from Nigella Lawson and David Lebovitz

10 thoughts on “Nuodėmingas ir paturbintas ledų tortas / Sinful and indulgent ice cream cake

  1. Tikrai,labai skaniai atrodo,isbandysim! Ir dar,kas nebandet,”sokoladinis pyragas be miltu”,tai rekomenduoju,fantastiskas! Burnoj tirpsta,labai gret pasigamina! Skanios vasaros visiems!

  2. Yessssss, ačiū už rekomendaciją, dub fx plane jau apibrauktas ryžai.

    Tortas, aišku, irgi pagyrų vertas. Net kai makaliūze patampa nuo pliustrisdešimt – gal net skaniau taip, va. Tinka prie šokoladu išterliotų nosių.

    • EINA SAU, aš taip baltai pavydžiu dėl ryžai apibraukto Dub Fx’o… Išsitaškysi, I’m tellin’ ya. O tortas ir makaliūzė marmaliūzė skanus ir šauniai valgosi, dėkui :)

  3. Miela, Ieva, nominavau Tave “Best blog awards” konkursui. Kviečiu apsilankyti ir atsakyti į klausimus! :)

Leave a Comment

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s