Varškės pyragas – beveik čyzkeikas / Farmer Cheese Bars – Cheesecake Wannabees

Scroll down for text & recipe in English

Tas jausmas, kai pavasaris ne tik už lango bet ir širdy! Nežinau, gal nepamenu, bet mąstau, jog niekad anksčiau nejaučiau tokio tikro pakylėtumo, lengvumo ir atgimimo, kaip dabar. Jaučiu saulę, jaučiu lietų, jaučiu žmones, jaučiu ryšį, jaučiu skonį. Jaučiu gyvenimą.

IMG_1779

Prieš porą savaičių buvau Berlyne. Bet kuriam, paklaususiam “Na, kaip?”, vis nevalingai atsakau: “Žiauriai keistas miestas”. Ir tikrai, aš nesupratau Berlyno. Jis lyg ir ten, didelis, masyvus, galingas, bet… tuščias. Keliaudama į didmiestį vis tikiuosi pajusti žmonių daugybę, bet Berlyne pasitiko tuštuma. Turbūt dėl to daugiausiai laiko leidome arabiškajame-turkiškajame-rytietiškajame rajoniuke. Kaljanas, baklava (o šakės, nes neklauskit, kiek aš jos suvalgiau. Daug.), skanučiai kebabai ir žmonės, dauuuug daug žmonių. Žinoma, aplankėme daugumą žymiųjų objektų, išvaikščiojom daug gatvių, kilom aukštai ir leidomės žemai. Kojos atsisakė jau pirmą vakarą. Bet jaučiu, jog nepajutau tikrojo Berlyno veido. Galbūt dėl to, jog jis toks didelis ir toks išsiplėtęs į visas puses, skirtingai nuo Vilniaus. Vilnių dėl to ir myliu, kad jis toks nedidelis, mielas, koncentruotas ir visą gyvastį sutelkęs į Senamiestį, kur visada yra ką pamatyti, nuveikti ir su kuo susitikti.

IMG_1790

O kalbant apie Vilniaus jaukumą, Portas irgi atrodo visai šaunus miestas. Taip! Viskas jau aišku ir tikra ir apčiuopiama. Rudens semestrą praleisiu Porte, taip pat nedideliame, bet, kiek domiuosi, gyvastimi pulsuojančiame mieste. Bet stengiuosi dabar apie tai per daug negalvoti, nes tiesiog negaliu pakęsti laukimo (o jo dar liko daug) ir pilna dalykų dedasi dabar. Na, o pyragas yra totalus win. Visi skoniai dera tobulai, pyragas ne per sunkus, ne per saldus ir šiaip, ar būna neskanių varškės pyragų???

IMG_1789

Varškės pyragas – beveik čyzkeikas, bet nevisai
16 kvadratėlių

180 g sviestinių sausainių
100 g sviesto
500 g pusriebės varškės
2 dideli kiaušiniai
100 g cukraus
70 ml pieno (~1/4 puodelio)
Žiupsnelis druskos

Pagrindui sutrupinkite sausainius, kol jie taps panašūs į smėlį, ir sumaišykite su tirpintu sviestu. Trupinius suberkite į kvadratinę 20×20 xm skardą ir gana stipriai suspauskite. Pagrindą kepkite 170 laipsnių orkaitėje 8 minutes. Išėmę skardą orkaitės neišjunkite.

Varškę gerai sumaišykite su kiaušiniais (jei norite vientisesnio įdaro, galite varškę sutrinti elektriniu trintuvu, bet man patinka pyraguose jaučiami varškės gabaliukai), cukrumi, druska ir pienu. Įdarą supilkite ant iškepusio pagrindo ir išlyginkite paviršių. Pyragą kepkite apie 25 minutes, kol pajudinus formą jos viduriukas vos vos drebės. Išjunkite orkaitę ir pyragą 15 minučių vėsinkite orkaitėje su pravertomis durelėmis. Tuomet išimkite pyragą iš orkaitės ir atvėsinkite iki kambario temperatūros. Atvėsusį pyragą bent 3 valandas palaikykite šaldytuve, kad susigulėtų ir susimaišytų skoniai. Dekoruokite šokoladu, uogomis ar kuo tik norite.

IMG_1798

That feeling, when spring is not only outside, but also in the heart! I don’t know, maybe I just don’t remember, but it seems that I’ve never felt such lightness and some kind of a renaissance, like I do now. I feel the sun, I feel the rain, I feel the people, I feel the connection, I feel the taste. I feel life.

A couple of weeks ago I visited Berlin. Everyone who asks how was it hears an answer that always starts like this “A very weird city”. And really, I didn’t understand Berlin. It’s there, huge, massive, powerful… but empty. When I travel to a big city I always expect to see and feel many people, but Berlin felt empty. Maybe that’s why we spent most of our time in the Arab-Turkish-Eastern district. Hookahs, baklava (jeez, don’t ask me how much of baklava I ate. A lot.), delicious kebabs and people, loooooots of people. Of course, we visited the most famous places, wandered many streets and went high and low. My feet said “hell no, no more walking” the first evening, but I said “shut up, feet” and continued torturing them. But I don’t feel as if I saw the real face of Berlin. Maybe because it’s just so big and so spread out, which is quite the opposite from my city Vilnius. I love Vilnius because it’s relatively small, charming, concentrated and almost all activities are collected mainly in the Old town, where it is always possible to see something, do something and meet someone.

While speaking about the coziness of Vilnius, I believe Porto will also be a nice place to live. Yes! Everything is real now and I can finally say that I will spend the next autumn semester in Porto! Porto, like Vilnius, is also not that huge, but, as much as I’ve read, it just screams “life”. But I try not to think too much, because there’s a long time until autumn and lots of things are happening right now. And this cake is just wow, a total win. All flavors blend together perfectly and it’s just an awesome treat, when you feel like you need one.

Farmer Cheese Bars – Cheesecake Wannabees
16 bars

6 oz / 180 g graham crackers (or digestive biscuits)
1 stick / 100 g butter
½ pound / 500 g farmer cheese (I strongly recommend farmer cheese, but if you can’t find it, use  cream cheese)
2 large eggs
½ cup / 100 g sugar
¼ cup / 70 ml milk
A pinch of salt

For the base: crush cookies until sand texture and mix them with melted butter. Firmly press the crumbs into an 8×8-inch pan and bake the crust in a 340F/170C degree oven for 8 minutes. When the crust is done, don’t turn the oven off!

For the filling: mix the farmer cheese with eggs, sugar, salt and milk until it is smooth. Pour the filling onto the baked crust, even out the top and bake the cake for 25 minutes. The center should be slightly jiggly. After 25 minutes, turn off the oven, open the door and leave the cake in the oven for 15 minutes. Then transfer the cake onto a cooling rack and let cool completely. After that, chill the cake in the fridge for at least 3 hours. Decorate with chocolate, berries or as you wish.

Inspiration Kepykla nr. 5

12 thoughts on “Varškės pyragas – beveik čyzkeikas / Farmer Cheese Bars – Cheesecake Wannabees

  1. Aš manau, jog nebūna neskanių varškės pyragų. Bent jau tol, kol varškė būna ištinta iki vientisumo :)
    Su šiuo tai įdomiausia yra tai, jog atrodo toks elementarus, kad….net…..(oi gėda), gaminimo nevertas.
    Bet aš tikiu, jog verta. Verta ir teisinga :D
    Sveikinu su pavasariu ir džiaugiuosi vėl įrašą pamačius. Jau kiek trūkti jų pradėjo :))

    • Taip, jis pats elementariausias, koks tik gali būti, bet negaliu nepasidalinti, nes jis tikrai nerealus, net netikiu! Dėkoju, sveikinu ir Tave, gerk saulę :) O dėl įrašų tai taip taip, žinau, gėdijuosi, bet kitaip kol kas neišeina… :(

  2. Teip! Man jis irgi atrodė per paprastas, bet kad jau namuose voliojosi visko, ko reikia… Dalis žavesio tame ir slypi – pyragas tiems sykiams, kai tingisi kišt laukan nosį (nors tokiu oru paprastai nesitingi :)).

    Džiaugiuos, kad patiko.

  3. O Berlynas… Kiek zinau yra dvi nuomones, tie, kuriems jis be proto patinka ir tie, kuriems jis nelabai ispudi paliko (as jei ka pastariesiams priklausau). Net nezinau nuo ko priklauso, bet jis man toks be sielos pasirode.
    p.s. pyrasgas nuostabiai atrodo!

    • Bet taip yra su visais didžiaisiais miestais, Londonas, Paryžius, Niujorkas etc. Kiek girdžiu, arba laaabai patinka, arba visai ne. Čia matyt labai priklauso, ko tikiesi iš miesto į jį vykdamas, ir ar tas įspūdis būna petenkintas :) Dėkui už pagyras pyragui, siūlau išbandyti! :)

  4. Gaminau vakar laukdama svečių. Taip greita, paprasta ir TAIP skanu! Ir dar tiek balto fono dekoravimui. Kepiau iš vakaro, tai tik viena blogybė buvo – iki atvykstant svečiam neliko trečdalio pyrago… :)

    Kitas eilėje laukia aguonų pyragas. Jis taaaip gerai atrodo! Nekantrauju isbandyti.

    Puikus blogas, Ieva!

    • Oo, Audrone, kaip smagu girdėti :)) Labai džiaugiuos, kad pavyko ir patiko. Neįtikėtinai paprastas pyragas, bet jau toooks skanulis. Sėkmės su aguoniniu, tas irgi nuostabus! Ačiū ačiū :)

    • Vanilla sounds awesome, just make sure to use the real stuff, vanilla exctract, not the essence, because it tastes and smells very artificial :)

Leave a Comment

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s