Morkų keksiukai su citrininiu baltojo šokolado kremu / Carrot Cupcakes with Lemon & White Chocolate Frosting

Scroll down for text & recipe in English

Argh… Ilgiausia pertrauka tarp įrašų, skaudinusi mano galvą kiekvieną mielą dieną. Niekad anksčiau neturėjau tokio įtempto periodo mokslo ir darbų prasme, kai viskas susitelkia vienoje vietoje. Ir vienaip, ir kitaip bandžiau įsprausti laiko blogui, gaminimui ir rašymui, bet, na, yra kaip yra. Šiandien ta diena, kai pagaliau jaučiuosi laisva ir galiu kepti. Ir oi kaip gera!

IMG_1400

Prieš pradedant rašyti, galvoje buvo prisikaupęs milijonas dalykų, kuriuos norėčiau papasakoti, bet kiaulystės dėsnis – nebežinau ir nebeprisimenu, kuo norėjau pasidalinti. Turbūt tuo, kad kitą savaitę kelioms dienoms lekiu į Berlyną (yey!). Ir dar tuo, kad pradėjau žiūrėti “Game of Thrones” (taip, žinau, aš žiauriai atsilieku) ir įsimylėjau visus (beveik) veikėjus, nes jie per daug gražūs ir realybėje tokios didelės gražuolių koncentracijos nebūna. Dar tuo, kad turiu darbą. Ir ir ir dar pateikiau paraišką ateinantį rudenį su mainų programa išvažiuoti į Portą, o tas laukimo periodas iki rezultatų paskelbimo tiesiog žudo. Ir dar buvo daug dalykų, kurių nebeprisimenu. Kada nors :)

IMG_1393

O dabar rimtas klausimas: ar jūs vaikystėje valgydavote tarkuotas morkas su cukrumi? Mano didžiam milžiniškam neapsakomam nustebimui, savo aplinkoje aš tokia… vienintelė (neskaitant brolio). Ką????? Maniau, jog morkos su cukrumi yra taip pat įprasta vaikams, kaip blynai. Pasidalinusi šią įžvalgą susilaukiu keistų žvilgsnių ir prunkštelėjimo. Mmm, kažkaip čia neaišku, kas ir kaip, bet aišku tai: vaikystėje morkos su cukrumi buvo pats skaniausias užkandis, todėl saldūs kepiniai su morkomis man visada atrodydavo kaip savaime suprantamas dalykas. O tiems, kurie baiminasi ar abejoja, ar kepti keksus, keksiukus (arba keksaliukus, kaip mėgstu sakyti, nes viskas su priesaga -al skamba smagiau) ir pyragus su morkomis, galiu atsakyti tik TAIP ir greičiau! Jei nežinotumėte, kad juose yra morkų, neatspėtumėte, nes jos sutirpsta ir duoda beveik meduolinį skonį. Šie morkų keksiukai labai labai šaunūs, minkštučiai, drėgni, o rūgštelėjęs saldus citrininis baltojo šokolado kremas juos puikiai papildo.

keksaliukai

Morkų keksiukai su citrininiu baltojo šokolado kremu
12 keksiukų

Keksiukams:
170 g miltų
1 a.š. kepimo miltelių
1 a.š. cinamono
3 dideli kiaušiniai
200 g sviesto
80 g tamsaus rudojo cukraus (Muscovado arba Farinas)
120 g baltojo cukraus
140 g tarkuotų morkų (~2 vidutinio dydžio morkos)
Žiupsnelis druskos

Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, cinamonu ir druska. Sviestą ištirpinkite ir išsukite su ruduoju ir baltuoju cukrumi. Atskirkite dviejų kiaušinių baltymus nuo trynių. Likusį sveiką kiaušinį įmuškite į sviesto ir cukraus masę ir taip pat sudėkite dviejų kitų kiaušinių trynius (baltymus išplakti reikės vėliau) ir gerai išplakite. Įmaišykite nuskustas sutarkuotas morkas bei miltų masę, tik nepermaišykite, maišykite tol, kol nebesimatys sausų miltų. Likusius du kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų ir per tris kartus švelniai įmaišykite į tešlą. Dėkite po porą šaukštų tešlos į keksiukų popierėlius, kad jie būtų užpildyti 2/3 viso aukščio. Keksiukus kepkite 170 laipsnių orkaitėje 20-23 minutes, kol į vidurį įsmeigtas dantų krapštukas išlįs sausas. Prieš puošdami kremu, keksiukus pilnai atvėsinkite.

Kremui:
200 g baltojo šokolado
120 g grietinėlės
Šlakelis citrinos sulčių

Grietinėlę nedideliame puode kaitinkite iki virimo temperatūros, bet neužvirkite (išjunkite, kai kraštuose atsiras burbuliukų). Karštą grietinėlę pilkite ant sulaužyto baltojo šokolado, palikite porą minučių ir išmaišykite. Supilkite citrinos sultis, dar kartą išmaišykite ir dėkite į šaldytuvą, kol atvės, bet smarkiai nesukietės. Šokolado masę plakite elektriniu plaktuvu kelias minutes, kol ji taps lygi, kreminė ir puri. Jei nutiktų taip, kad kremas atsiskirtų ir susigumuliuotų, indą su kremu 15 sekundžių pašildykite mikrobangų krosnelėje ir toliau plakite. Jei reikia, pašildykite dar kartą ir plakite tol, kol kremas taps vientisas ir standus. Kremą sukrėskite į konditerinį maišelį ir puoškite keksiukus kaip širdis geidžia :)

IMG_1401

Argh… The longest break between blog posts that kept haunting me day after day. Never before did I have such a tight and busy period with studies and work, when all projects clustered in one place. I tried and trust me, I tried really hard to find some time for my blog, but, well, it is how it is. Today is the day (finally) when I feel free and I can bake. And ohhhhh it feels amazing!

Before starting to write, my head was full with millions of things that I wanted to share with you, but my mind doesn’t play in the same team with me and, well, I forgot most of it. Luckily, some things are still there. Next week I’m going to Berlin for a couple of days (yey!). I started watching “Game of Thrones” (yes, I know, I’m super late) and I just couldn’t help it… I fell in love with all (almost) characters! It doesn’t happen in real life that so many gorgeous people are in one place at the same time. Also, I officialy have a job. Oh oh and also, I send an application to participate in an Erasmus exchange program and I really reaaaally want to go to Porto next fall and this waiting period for results is just killing me. And I had lots of other things to tell, which I don’t remember. Next time :)

IMG_1405

Now, speaking (writing?) about these cupcakes… They are awesome. Trust me, make them, love them (me). The carrot cake is moist and super duper soft and the lemon & white chocolate frosting complements it perfectly with its sweet and slightly tangy flavor. I love these cupcakes and I know that you will too!

Carrot Cupcakes with Lemon & White Chocolate Frosting
12 cupcakes

For the cake:
1 cup all-purpose flour
1 tsp baking powder
1 tsp cinnamon
3 large eggs
2 sticks unsalted butter
1/2 cup dark brown sugar, lightly packed
3/4 cup minus 2 tbsp white sugar
~5 oz grated carrots (2 medium-sized carrots)
A pinch of salt

Mix together the flour, baking powder, cinnamon and salt, set aside. Melt the butter and mix it with both sugars. Separate whites from yolks of eggs. Put the whole egg and 2 yolks (whites will be needed later) into the butter and sugar mixture and mix for a minute. Stir in the peeled and grated carrots and the flour mixture and mix slightly until there is no dry flour. Whisk the remaining 2 egg whites until hard peaks form and lightly fold them into the batter in 3 additions. Fill in the cupcake liners 2/3 full with the batter and bake them in a 340F/170C degree oven for 20-23 minutes or until a toothpick inserted into the middle comes out clean. Before frosting, let the cupcakes cool completely.

For the frosting:
7 oz white chocolate
1/2 cup heavy cream
Juice of half a lemon

In a small saucepan, heat the heavy cream until it starts simmering, but don’t boil it. Pour ir over the broken white chocolate, let it sit for 2 minutes and then whisk until smooth. Mix in the lemon juice and put it into the fridge to cool, but don’t let it harden too much. Whisk the cooled frosting with an electric mixer until it becomes smooth, shiny and fluffy. If it separates, put the whole bowl with the frosting into the microwave and heat it for 15 seconds and then mix again. If it needs it, heat it for another 15 seconds and mix until it comes together and forms a pipeable consistency. Frost the cupcakes as you wish :)

IMG_1406

Inspiration from Ottolenghi

6 thoughts on “Morkų keksiukai su citrininiu baltojo šokolado kremu / Carrot Cupcakes with Lemon & White Chocolate Frosting

  1. Atgalinis pranešimas: Carrot Cupcakes with Lemon & White Chocolate Frosting

  2. Atgalinis pranešimas: Blackberry filled Dark Chocolate Cupcakes with Blackberry Swiss Meringue Buttercream | Simply Sophisticated Cooking

  3. Sveiki,

    gavosi be galo skanus keksiukai, taciau sukrito.. Kepdami issipute, o kai tik atveriau orkaite sie visai susitrauke. Kodel taip galejo nutikti? Uzvakar kepiau sokoladinius, tai lygiai tas pats nutiko. Galvooju, kad teslas abiejais atvejais per purias padariau. Gal siems per daug baltymo isplakiau? Pati tesla is ties visai orine gavosi.

  4. Sveiki, o man kremas atvirksciai nesutirstejo,o liko skystokas.Idomu,ka galejau padaryti ne taip.:/

    • Labas, gali būti, jog grietinėlė buvo per karšta arba jos tiesiog per daug. Jei grietinėlė buvo per karšta, ganašas gali atrodyti kaip susisluoksniavęs, nevientisas ir skystas. Tokiu atveju, skystoką kiek pravėsusią masę reiktų lėtai kaitinti ir maišyti, kol taps vientisa ir vėl atvėsinti šaldytuve. Na, o jei grietinėlės per daug, tuomet belieka įdėti daugiau šokolado. Ganašas gan pretenzingas reikalas, ypač su baltuoju šokoladu, tad viską reikia daryti lėtai ir neperkaitinant. Tikiuosi, jog kiti kartai bus sėkmingesni :)

Leave a Comment

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s