(Ne)saldi tarta su varškės sūriu, karamelizuotais svogūnais ir pomidorais

Kaip aš norėčiau pagyventi 90-taisiais! Žinoma, juk gyvenau, bet tik pirmuosius 7-rius savo gyvenimo metus, so it doesn’t count. Džinsovkės, neonai, pašėlę šokiai, Friends ir signature muzikos ritmai, kurių klausau praktiškai kiekvieną dieną. Youtube atrasta 90s megamix muzikos kompiliacija visada užveda ryte, kai ruošiuos kur nors keliauti. Paklausykit, norom nenorom kojos pradeda kilnotis ir nejučia pradedi įsivaizduoti, kaip eini gatve kur nors New York’e, dairaisi į visas puses, linkčioji galva ir kaip gyvenimo soundtrack’as skamba tokia muzika… Jau nusisapnavau. Bet tikrai, Haddaway – What Is Love yra mano pati mėgstamiausia daina, kurią visada užtraukiu, yra žmonių aplink ar ne.

Dar svajoju pagyventi in the 50s. Nešioti pūstus sijonus, suveržtus per liemenį, darytis paros darbo reikalaujančias šukuosenas, siurbti namus su aukštakulniais ir su tais pačiais aukštakulniais vieną po kito traukti skanius patiekalus iš orkaitės. O į vonią su aukštakulniais irgi galima? Taip.

IMG_1853

Va štai tokį dalykėlį mielai traukčiau iš orkaitės kiekvieną dieną (kad ir be aukštakulnių…). Kodėl pavadinime tartą apibūdinau kaip (ne)saldžią? Nes nė vienas šios tartos sudedamųjų ingredientų pats iš savęs nėra saldus ir paprastai nėra dedamas į desertus. Bet kartu jie sukuria malonų, salstelėjusį skonį, kuris nustebina su kiekvienu kąsniu. Svarbiausią rolę žaidžia ilgai kepti svogūnai, kurių nėra daug, bet pakankamai, kad karamelizavęsi suteiktų tartai lengvo saldumo, o varškės sūris tarsi sugeria visus kitus skonius ir puikiai papildo svogūnus savo švelnumu. Tikrai rekomenduoju, ši tarta puikiai tinka kaip lengvas užkandis dienos metu. Deserto po to gal net nebesinorės :)

IMG_1859

(Ne)saldi tarta su varškės sūriu, karamelizuotais svogūnais ir pomidorais
4-5 porcijos

3 nedideli pomidorai
100 g varškės sūrio
1 svogūnas
2 kiaušiniai
1/4 puodelio pieno
1 v.š. grietinės
Druskas, pipirai, džiovintas bazilikas bei mėtos

Tešlai:
230 g miltų
60 g šalto sviesto
0,5 a.š. druskos
6-8 v.š. ledinio vandens

Iš šaldytuvo išimtą sviestą supjaustykite mažais kubeliais ir vėl kiškite į šaldytuvą, kol ateis tešlos eilė.

Smulkiai supjaustytą svogūną kepkite keptuvėje ant mažos ugnies su šiek tiek alyvuogių aliejaus, kol svogūnas taps gintarinės spalvos ir skleis saldoką kvapą, apie 20 minučių.

Tuo pat metu šiek tiek plonesnėmis nei 1 cm riekelėmis supjaustykite pomidorus, dėkite į kepimo skardą, apšlakstykite trupučiu aliejaus, apibarstykite druska, pipirais ir džiovintu baziliku bei kepkite apie 20 minučių orkaitėje su įjungtu griliumi, kol pomidorų kraščiukai pradės tamsėti.

Kai iškeps svogūnai ir pomidorai, lengvai išplakite kiaušinius su pienu, grietine bei trupučiu druskos. Dabar metas daryti tešlą.

Miltus, druską ir labai šalto sviesto kubelius trinkite tarp pirštų, kol nebeliks didelių sviesto gabaliukų. Po porą šaukštų pilkite ledinį vandenį, kol tešlą susijungs ir taps minkoma. Svarbu nepadauginti vandens, pilti tik tiek, kiek reikia, kad tešlą būtų įmanoma kočioti.

Ant skardos tieskite kepimo popierių, iš tešlos pirštais ar kočėlu suformuokite ~0,7 cm storio dubenėlį su poros centimetrų aukščio krašteliais. Ant dubenėlio dugno paskleiskite svogūnus, tuomet dėkite trupintą beveik visą varškės sūrį (pasilikite truputį apibarstymui ant viršaus), lėtai užpilkite kiaušinių plakinį. Tuomet ant paviršiaus išdėliokite keptus pomidorus, apibarstykite likusiu sūriu, šviežiai maltais pipirais ir mažu žiupsneliu džiovintų mėtų. Nežinau, kaip sugalvojau jų čia įdėti, bet buvo skanu, todėl patariu ir jums :) Tartą kepkite 30-40 minučių 180 laipsnių orkaitėje, kol įdaras sustings, o tešlos kraštai pradės ruduoti. Skanaus!

tarta

Leave a Comment

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s