Apelsininė granita su… cinamonu

Bet tai karšta!!! Negaliu patikėti, kad jau. Labai džiaugiuosi, tikrai.

Viename Vilniaus restorane ragautas desertas mane sužavėjo dviejų skonių derme. Apelsinai ir cinamonas? Gal kam nors tai įprastas derinys, tačiau man tai buvo naujas gūsis burnoje. Ir apelsinas, ir cinamonas leidžia pajusti šilumą bei subtilų saldumą, kiekvienas savaip, bet kai jie kartu.. Oo! Kažkas magiško.

Apelsinų riekelės, apibarstytos kvapniu cinamonu – štai va ir puikus desertas karštai dienai. Bettt juk visi žinome, kad karštą dieną labiausiai nori šaltų ir gaivių pojūčių. Pūkšt į ežerą ir atsigaivinai, bet vėsuma iš vidaus veikia taip pat puikiai. Saldus, gaivus, traškantis (jei kramtai) burnoje ledas. Super, tikrai rekomenduoju išbandyti ne tik šį apelsinų ir cinamono variantą, bet ir braškinę, avietinę ar kitais vaisiais bei uogomis pagardintą granitą.

IMG_1584

Įdomu, kas ta granita? Iš kur daugiau, jei ne iš saulėtosios Sicilijos kilęs desertas, susidedantis iš vandens, cukraus ir papildomų skonių, dažniausiai vaisių ar uogų, bet kartais gaminama ir šokoladinė ir riešutinė granita. Granitos tirštumas skiriasi priklausomai nuo vietovės, kurioje šis desertas valgomas. Vienur galima rasti pusiau šaldytą, labiau sultis primenančią granitą, kitur – į skaldytą granitą (čia jau vyriškoji giminė) panašėjantį dalykėlį. Būtent tokio varianto ir norėjau – biraus ir grūdėto, o tai galima pasiekti šaldant desertą 5-6 intervalais, po kiekvieno šakute suskaldant besiformuojančius ledo kristalus, kol tekstūra primena sutrupintą akmenį.

Granita

Apelsininė granita su cinamonu
Šaltinis: the one and only chef John
7-8 porcijos

5 dideli nulupti apelsinai (~900 g grynos masės)
40 g cukraus
1/4 puodelio vandens
1/2 a.š. cinamono
Mažulytis žiupsnytis druskos

Nuluptus ir skiltelėmis išskirstytus apelsinus meskite į blenderį, suberkite cukrų, cinamoną ir druską bei įpilkite vandens. Plakite blendryje apie minutę, kol nebesimatys apelsinų gabaliukų, paragaukite, ar netrūksta saldumo. Visą turinį pilkite į didelį kepimo ar kitokį indą, svarbu, kad sulčių aukštis būtų 2-3 centimetrai. Dėkite į šaldymo kamerą. Po 45 minučių teks pasitelkti šakutę ir viską pamaišyti. Šaldykite dar 40 minučių, gerai išmaišykite, suskaldykite kristalus. Dar 2-3 kartus šaldykite po 40 minučių, kiekvieną kartą šakute viską gerai išmaišydami, kol jums patiks granitos konsistencija. O tada šaukštukas į rankas!

IMG_1567

Leave a Comment

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s