Kalėdiniai meduoliai

Tas sniegas.. Jis kaip dirbtinis! Purus purus, blizgantis, beveik kaip kičinis sniegutis, kuriuo puošiamos eglutės..

Kai su broliu buvome mažesni, per tevų gimtadienius jiems dovanodavome pačių gamintus atvirukus. Prie jų dirbdavome daug, karpydavome, puošdavome. Vieną kartą puošėme dirbtiniu sniegu. Vakar po pirties išbėgus į lauką ir į saują pagriebus sniego grįžo prisiminimai. Lygiai toks pats jausmas buvo imti dirbtini sniegą iš maišo ir berti ant klijais ištepto atviruko viršelio, tik tada rankai nebuvo taip šalta. Žmogus, iš pirties išėjęs į lauką, atrodo kaip mistinė būtybė. Nuo jo kūno virsta garas, o jis trina į save sniegą, nes kristi ir voliotis jame dar per silpnos kinkos. Atrodytų, kam šildaisi pirty, kad paskui šaldytumeis sniege? O atsakymas paprastas. Tai kaip mažas vidinio pasaulėlio sukrėtimas, kai atsibunda ne tik kūnas, bet ir smegenys.

Pirmą kartą kepiau meduolius ir galiu pasakyti, jog rezultatas pradžiugino. Ne kieti, saikingai jaučiasi meduolių prieskoniai ir tas baltas skanus glaistas, puikiai užbaigiantis Kalėdinį meduolių įvaizdį. :)

IMG_0217

Minkšti meduoliai
70-80 meduolių

Šaltinis: Saulėta virtuvė

200g medaus
200g rudojo cukraus
100g sviesto
2 kiaušiniai
~500g miltų
1 a.š. kepimo miltelių
2 a.š. meduolių prieskonių (cinamono, gvazdikelių, imbiero, muskato)
1 a.š. kakavos

Glajui:
1 kiaušinio baltymas
~200g cukraus pudros

Medų, cukrų ir sviestą kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol masė taps vientisa. Išplakite kiaušinius ir į juos maišydami po truputį pilkite medaus masę. Suberkite 4/5 miltų,  sumaišytų su kepimo milteliais, meduolių prieskoniais ir kakava. Jei reikės, įberkite daugiau miltų, kol tešla taps minkoma. Išverskite ją ant pamiltuoto paviršiaus, iškočiokite (~0.6 cm storio) ir išspauskite meduolius. Juos sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite 8-10 minučių 200 laipsnių orkaitėje, kol jie taps švelniai auksinės spalvos. Atvėsinkite ant grotelių.

Kiaušinio baltymą išplakite iki standžių putų ir po truputį berkite cukraus pudrą, kol gausite norimo tirštumo glajų. Jį supilkite į konditerinį ar paprastą maišelį nukirptu galu ir puoškite meduolius kaip tik norisi. Skanaus :)

IMG_0238

14 thoughts on “Kalėdiniai meduoliai

    • Kaip negerai… Gali taip būti dėl kelių priežasčių, arba tikrai per plonai iškočiojai, arba kepei per ilgai ir dėl to jie sukietėjo. Aš visada kepu storesnius, o lengvai įkandami būna dar apie savaitę :)

  1. As irg ikatik issikepiau, taciau bijau, kad busiu per plonai iskociojus :) Kai truputi atves ragausim :) Net neabejoju, kad bus skanus

  2. Atgalinis pranešimas: Kalėdų Senelis slapukas + keisti dalykai | Skanios mintys

  3. Kaip tau tokie rusvučiai ir meduoliški o man tai tik paprasti medaus sausainiai išėjo… Skanūs, bet gal per mažai prieskonių ir per plonus dariau… Gerai kad tokį kiekį per porą dienų sunaikina maniškis ragautojas, tai dar bus šansas kalėdom iškept :)

    • Gali būti, kaip kad sakai, per mažai prieskonių, ar per ploni, priklauso ir nuo pačio medaus, su skirtingomis rūšimis skirtingi ir sausainiai. Bet jei ragautojas sunaikina, nieko tokio :D

    • Gali būti, kaip kad sakai, per mažai prieskonių, ar per ploni, priklauso ir nuo pačio medaus, su skirtingomis rūšimis skirtingi ir sausainiai. Bet jei ragautojas sunaikina, nieko tokio :D

  4. Kepu jau septintą partija. Laabai skanūs, dailūs ir dar tikrai ne kartą kepsiu :) Ačiū už receptą!

Leave a Comment

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s