Šokoladinė Pavlova

Australija ir Naujoji Zelandija vis dar ginčijasi, kurioje šalyje XX a. 3 dešimtmetyje buvo sukurtas desertas rusų balerinos Anos Pavlovos garbei ir pavadintas jos vardu. Pavlovą galima sutikti abiejų šalių nacionalinėse virtuvėse. 2005 metais vieno Naujosios Zelandijos universiteto studentai sumušė didžiausios Pavlovos rekordą pagamindami 64 metrų ilgio gigantą (neįsivaizduoju, kaip įmanomą tai sudoroti).

Ilgai spiginau akis į Pavlovą, pačią paprasčiausią, baltu pagrindu, bet visiškai nuostabi britų kulinarė Nigella Lawson įkvėpė „paturbinti” receptą pridedant šokolado ir kakavos. Ar gali būti geriau?

Naudojaus šiuo receptu http://www.nigella.com/recipes/view/chocolate-raspberry-pavlova-200 su savo pakeitimais. Pagrindas gavosi sodriai šokoladinis, viduje minkštas ir zefyrinis, o išorėje traškus. Puri grietinėlė ir vaisiai sudarė puikų kontrastą pagrindui. All in all, desertas vertas pagaminimo :)

IMG_9538

Morengui:

5 kiaušinio baltymai
10 v.š. cukraus
3 v.š. kakavos (nesaldžios)
50g juodojo šokolado
1 v.š. krakmolo (be kaupo)
Žiupsnelis druskos

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.

Švariame dubenyje išplakite baltymus iki lengvų putų ir toliau plakdami dėkite po šaukštą cukraus ir plakite iki standžių putų, kurios neiškristų apvertus dubeny aukštyn kojom (kas per kojos dubeniui..?). Mentele įmaišykite druską, krakmolą, persijotą kakavą ir mažais gabaliukais susmulkintą šokoladą. Maišykite atsargiai ir lėtai, kad baltymai nesubliūkštų.

IMG_9510

Kepimo skardą užtieskite kepimo popierumi ir apsibrėžkite lėkštę ar apvalią skardą, kad galėtumėte lengviau suformuoti morengą. Išverskite masę ant skardos ir mentele išlyginkite viršų ir šonus, tik nepersistenkite – netobulas morengas gražesnis :)

IMG_9514

Dėkite morengą į orkaitę ir tą pačią minutę sumažinkite tempratūrą iki 150 laipsnių. Taip išorė taps traški, o vidus išliks tąsus. Kepkite valandą, po to išjunkite orkaitę ir pravėrę dureles palikite morengą visiškai ataušti.

Viršui:

~350g grietinėlės
2 v.š. cukraus
Jūsų pasirinktų vaisių ir/ar uogų

Išplakite grietinėlę su cukrumi (tik neperplakite, nes gausite sviestuką). Sukrėskite grietinėlę ant morengo ir papuoškite pjaustytais vaisiais ar uogomis.

Skanaus! :)

IMG_9541

Leave a Comment

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s