Šokoladinė tarta / Chocolate tart

Scroll down for text and recipe in English

Neseniai skaičiau straipsnį apie santykius, bet tą pačią idėją galima pritaikyti bet kurioje situacijoje. Straipsnis vadinosi “Fuck Yes or No“. Sprendžiant, ką daryti ir kuriuo keliu eiti, dažnai susiduriame su abejonėmis, eiti neiti, daryti nedaryti, draugauti ar nedraugauti. Straipsnio esmė štai kokia: jei prieš kažką darant nesame pilnai užsivežę ir nerėkiame galvoje ar garsiai fuck yes!, to daryti ir švaistyti savo laiko neverta. Neverta apsistoti ties viduriu “oi, nežinau, nu gaaaaaal paeis“. Nepaeis, jei tai nebus tai, kas smarkiai užkuria iš vidaus. Jei prieš kažką darant nesakai fuck yes, nedaryk. Savo laiką geriau skirti paieškoms to, kam pasakysi fuck yes, o ne vidutiniškai įdomioms tavo sielai veiklos, nes oho… Oho, koks nuostabus jausmas, kai viduje dega ugnelė!

“Don’t give them your soul. Save your soul for me.“

IMG_2934

Va šitai tartai aš tikraaaaai sakau fuck yes! Sodri, nuodėminga, net truputį nepadoriai gundanti. Bet ko daugiau tikėtis su tiek šokolado? Puikiausiai, gomurį glostančiai tartai tereikia kelių aukščiausios kokybės ingredientų. Pagaminama nesudėtingai, bet reikalaujanti laiko šaldytuve. Labai rekomenduoju pasikviesti draugų ir sumaitinti jiems šitą gėrį, nes iš nurodyto kiekio pagaminsite labai labai skanų, bet tuo pačiu ir labai sotų desertą, kurį užbaigti patiems gan sudėtinga. O sotūs draugai – amžini draugai (manyčiau taip).

IMG_2946

Šokoladinė tarta
27 cm kepimo forma

Pagrindui:
250g miltų
125 g šalto sviesto, supjaustyto kubeliais
90g baltojo cukraus
1 kiaušinis

Miltus ir šalto sviesto kubelius trinkite tarp pirštų, kol masė taps smėlio konsistencijos ir nebeliks didelių sviesto gabaliukų. Įmaišykite cukrų ir išplaktą kiaušinį. Atrodys, kad tešla per sausa, bet suspaudus tarp pirštų jį laikys formą. Visą masę išverskite ant stalviršio ir suspauskite į kamuoliuką, kurį apvyniokite plėvele ir dėkite į šaldytuvą 30-45 minutėms. Tuomet ant pamiltuoto paviršiaus tešlą iškočiokite į kiek didesnį už kepimo formą apskritimą ir jį atsargiai įklokite į formą. Dugną šiek tiek pabadykite šakute, patieskite kepimo popieriaus (palikite aukštus kraštus, kad būtų lengviau jį išimti),  ant jo pilkite pupelių, ryžių ar kitų kruopų, kad prislėgtų popierių ir tešlą. Dėkite formą 15-ai minučių į šaldytuvą ir tuo metu įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.  Kai orkaitė įkais, kepkite pagrindą 15 minučių, tuomet išimkite kepimo popierių su pupelėmis, kruopomis ar ryžiais* ir pakepkite dar ~7 minutes. Iškepusį pagrindą pilnai atvėsinkite.

*Atsargiai, aš visas kruopas išverčiau į orkaitės vidų ir ant virtuvės grindų…

Šokolado sluoksniui:
370 g 70% kakavos juodojo šokolado
85 g sviesto
25 g medaus
400 ml 35% grietinėlės
Žiupsnis druskos

Grietinėlę kaitinkite, kol bus beveik verdanti. Ją užpilkite ant pasmulkinto šokolado ir kubeliais pjaustyto sviesto. Palikite pastovėti 1 minutę ir viską gerai išmaišykite, kol šokoladas ir sviestas pilnai ištirps. Įmaišykite medų ir druską. Įdarą pilkite ant atvėsusio pagrindo, išlyginkite paviršių ir kiškite į šaldytuvą 3-4 valandoms ar per naktį. Patiekiant viršų galite pabarstyti tarkuotu šokoladu ar smulkintomis kakavos pupelėmis.

IMG_2926

A few days ago I read an article about relationships, but the idea of the article can be applied to almost every situation. It was called “Fuck Yes or No“. When deciding what to do and which way to go, it is not uncommon to start questioning yourself to go or not, do or not, date or not etc. The point of the article was that if before doing anything you are not fully into it and don‘t shout in your head or out loud fuck yes! you shouldn’t do it and waste your time. You shouldn’t be satisfied with anything average like “oooh I don’t know, maybe it will work”. It won’t, if it’s not something that fires you up from inside. If you are not saying fuck yes before doing anything, just don’t do it. Instead, spend your time to discover what makes you say fuck yes, not something that is moderately interesting for your soul. Because wow… WOW, how amazing it feels, when you have a fire inside!

“Don’t give them your soul. Save your soul for me.“

Tarta

And I say, no, I shout a huge fuck yes to this chocolate tart! Rich, indulgent and a bit sinfully seductive. But what else can you expect with such loads of chocolate? And you only need just a few highest quality ingredients to make an exceptional dessert. This tart is very easy to make, just requires a little bit time in the fridge. I strongly recommend inviting friends over and feeding it to them, because you will make a really good, but also very filling dessert and it might get hard to finish it by yourself (but you can, of course). And as they (or I) say, full friends are friends for eternity.

IMG_2942

Chocolate tart
27 cm / 10-inch tart pan

For the base:
2 cups / 250g all purpose flour
1 stick+2 tsp / 125 g cold butter, cut in cubes
½ cup / 90g baltojo cukraus
1 egg

Rub flour and cold butter between your fingers until it resembles sand and you can‘t see any big pieces of butter. Mix in the sugar and beaten egg. It might seem that the dough is to dry, but if you press it in your palm and it holds its shape, you‘re good. Pour everything on the counter and press it into a dough ball. Wrap it into plastic wrap and chill in the fridge for 30-45 minutes. Then roll the dough with a bit of flour into a circle that is slightly bigger than your tart pan, carefully put it in the pan and press into the sides. Poke the bottom part of the dough with a fork, line the inside of the tart case with baking paper and fill with beans, rice or other grains and chill for 15 mins. Meanwile preheat the oven to 355F/180C degrees. Bake the case for 15 mins, remove the baking paper with the beans* and bake for additional 7 mins. Cool completely.

*Be careful, I spilled the beans all over the inside of the oven and the kitchen floor…

For the chocolate filling:
13 oz / 370 g 70% dark chocolate
6 tbsp / 85 g butter
1 tbsp / 25 g medaus
1 /2 cup / 400 ml heavy cream
A pinch of salt

Heat the cream until it is almost boiling. Pour it on chopped chocolate and cubed butter, leave it to sit for 1 minute and then mix until the chocolate and butter is fully melted. Mix in the honey and salt and pour the filling onto the cooled tart base, even out the top and chill for 3-4 hours or overnight to set. Sprinkle some cocoa nibs or grated chocolate on top before serving.

Inspiration SORTED food

Įrašo “Šokoladinė tarta / Chocolate tart” komentarai: 6

  1. O, čia ta, minėtoji! Mielai pabūčiau ta drauge, kuri padeda suvartoti – nors ir galvoju, kad nesu šokoladinė, bet tas ganašas taiiiiip vilioja; atrodo, jau jau2iu, kaip tirpsta burnoj¹

    O fuck yes/no idėja skamba puikiai“, intuityviai net. Maždaug, “kodėl aš apie tai nepagalvojau? Beje, gal juokingas sutapimas, bet vakar bibliotekoj atsitiktinai akis užkliuvo už kitos f*ck knygos. Nelabai gilinausi, kas ir apie ką, bet gal visgi naudingas tas žodelis ;}

  2. Oh fuck YES for this chocolate goodness! Nors kaip Julė nesu iš tų, kurie apsilietų šokoladu nuo galvos iki kojų, šiam visai surizikuočiau :)

    • Hahaha, kartais net ir man šokolado būna per daug, kuo gan sunku patikėti, nes aš esu totally nepataisoma šokoladoholikė. Bet šita tarta tikraaaaai labai sodri, tad nedidelio gabalėlio man pilnai pakanka :) Pabandyyyk, pratestuosi savo šokoladiškumo ribas :D

  3. Atgalinė nuoroda: Tarta su džiovintom slyvom ir šokoladu |

Leave a Comment