Šokoladiniai sausainiai su maskarponės sūrio pertepimu / Chocolate cookies with mascarpone filling

Aš tikrai labai mėgstu maistines dovanas. Mėgstu jas gaminti, dovanoti ir, žinoma, gauti. Bet maloniausia grandis turbūt yra dovanojimas. Su nekantrumu stebėti, kaip rankos švelniai plešia popierių, apžiūri gėrybes, esančias viduje, nepatikliai įsideda į burną ir… nusišypso. Tai tikrai veža! O jei dar sulauki žodžių, kad nieko skanesnio dar neteko valgyti, tai išvis belieka tik skrajoti padebesiais. Sakiau ir sakysiu, jog nuoširdi, savo rankomis pagaminta dovana visada yra geriau nei paskubomis, iš reikalo nupirktas banalus menkniekis. Dovanodamas savo kūrybą geriausiai parodai, jog kitas žmogus tau rūpi, o ją gavęs gali džiaugtis, kad kažkam esi tikrai svarbus. Tad netingėkit ir imkitės sausainių, saldainių, pyragų ar keksiukų kepimo, juk Kalėdos jau kvėpuoja į nugarą :)

IMG_0780

Šie sausainiukai yra tikras atradimas! Originalus receptas vadinasi “Tiramisu sandwich cookies”, šokoladiniai sausainukai su maskarponės kremu. Bet khem, palaukite, šokoladas ir Tiramisu? Not in my world. Ar gali būti dar labiau priešingų dalykų? Na taip, žinoma, Tiramisu pabarstomas kakava, bet visgi, ji tik papildo kitus skonius ir nėra ryškiausiai šviečianti žvaigždė. Kava, esanti sausainiuose, ir maskarponės sūris yra vieni iš pagrindinių Tiramisu sudedamųjų dalių, bet šių sausainių nė pro kur negalima taip vadinti. Kandant sausainį, ryškiausias yra šokoladas, po jo liežuvį švelniai paliečia maskarponės pertepimas ir viskas tiesiog ištirpsta burnoje. Jei sausainių neperkepsite, galėsite džiaugtis brownie tekstūra ir švelnumu. Labai žavūs, skanūs ir smagūs sausainiai, o ir gamyba neužtrunka pernelyg ilgai. Sakyčiau, itin tinkama dovana šokolado mėgėjams, tik dovanoti juos reiktų atsargiai, per daug nekraunant vieno ant kito, kad pertepimas liktų savo vietoje.

IMG_0766

Šokoladiniai sausainiai su maskarponės sūrio pertepimu
~25 dvigubi sausainiai

250 g juodojo šokolado (geriausia ne mažiau kaip 50% kakavos)
50 g sviesto
2 v.š. stiprios kavos
2 v.š. geros kokybės, riebios kakavos miltelių
160 g miltų
1/4 a.š. kepimo miltelių
1/4 a.š. druskos
2 kiaušiniai
150 g cukraus

Maskarponės pertepimui:

250 g maskarponės sūrio
~5 v.š. cukraus (pagal skonį)
2 v.š. brendžio/mėgstamo likerio (nepyliau)

Vandens vonelėje arba ant labai mažos ugnies ištirpinkite sulaužytą šokoladą su sviestu. Įmaišykite kavą ir palikite šiek tiek atvėsti.

Atskirame inde iki šviesiai gelsvos spalvos išplakite kiaušinius su cukrumi ir druska. Į kiaušinių masę įmaišykite pravėsusį šokoladą bei miltus, sumaišytus su kakava ir kepimo milteliais. Tešla bus gana skysta.

cookies

Gerai įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Kepimo skardą ištieskite kepimo popieriumi ir ant jo krėskite maždaug pusės valgomojo šaukšto dydžio tešlos kauburėlius. Sausainius kepkite 7 minutes, kol viršus pradės šiek tiek trūkinėti. Ištraukę iš orkaitės, leiskite porą minučių pravėsti skardoje ir perkelkite ant grotelių pilnai atvėsti.

Pertepimui elektriniu plakikliu plakite kambario temperatūros maskarponę su cukrumi ir, jei naudojate, likeriu ar brendžiu, kol masė taps vientisa ir puri (~5 minutes). Ant visiškai atvėsusio sausainio dugno užtepkite šiek tiek kremo, uždėkite viršutinį sausainį ir lengvai paspauskite, kad kremas pasiskirstytų tolygiai. Sausainiai skaniausi pastovėję bent valandą :)

IMG_0767

I really love food gifts. I love making them, giving them and, of course, receiving them. But the most pleasant part is giving. Impatiently watching hands ripping gift paper, looking around what’s inside, putting it in their mouths… And smiling. This really rocks! Especially if you receive compliments that they have never eaten something so delicious. I have said it and will say it – a homemade gift is always better than a quickly bought banal present, that will never be used. Giving your creations as gifts is the best way to show that you care about someone and the one, who receives it, knows that he is important. So don’t be lazy, bake cookies, pies, muffins or make candy, because Christmas is right around the corner :)

These cookies are a great discovery! The original recipe is called “Tiramisu sandwich cookies”, little chocolate cookies with mascarpone filling. But hohohold on a second, chocolate and Tiramisu? Not in my world. Can there be something more opposite than these too? Yes, of course, there is a little sprinkling of cocoa on top of Tiramisu, but cocoa only supplements other flavors and isn’t the brightest star. Coffee in the cookies and mascarpone cheese are a couple of main ingredients in Tiramisu, but you really can’t call these cookies like that. When you take a bite, you immediately taste chocolate, then you feel the soft mascarpone and finally everything just melts in your mouth. If you won’t overbake them, you will enjoy a brownie-like texture and softness. These cookies are very cute, delicious and fun. It would make a really nice gift, if cookies are not stacked too much on top of each other to keep the filling in its place.

IMG_0777

Chocolate cookies with mascarpone filling
~25 sandwich cookies

7 oz semi-sweet high quality chocolate
3 tbsp butter
2 tbsp strong coffee
2 tbsp high quality dark cocoa powder
1 cup all-purpose flour
1/4 tsp baking powder
1/4 tsp salt
2 eggs
3/4 cup sugar

For the mascarpone filling:

9 oz mascarpone cheese, room temperature
~5 tbsp sugar
2 tbsp brandy/favorite liqueur (I omitted it)

Melt chocolate and butter on a low heat or in a bain-marie (water bath). Stir in the coffee and set aside.

In a separate bowl mix the eggs with sugar until it becomes pale and starts to thicken. Stir in the melted chocolate and flour, mixed with baking powder and salt. The batter will be very soft.

Preheat you oven to 375F/190C. Line you cookie sheet with baking paper and put half-tablespoon size dollops of batter onto it. Bake cookies for 7 minutes, until the top gets a little bit crackly. Let cool on the sheet for a couple of minutes and transfer to a wire rack to cool completely.

For the filling, mix together the mascarpone cheese, sugar and brandy or liqueur, if you’re using it, until it becomes fluffy (takes about 5 minutes). Put a little bit of filling onto the bottom side of the cookie and press lightly with another cookie. Cookies taste best after an hour or so :)

About these ads

4 thoughts on “Šokoladiniai sausainiai su maskarponės sūrio pertepimu / Chocolate cookies with mascarpone filling

  1. Sutinku visom keturiom. Maistas maistas ir dar, prašau, maisto :)
    Aplinkui gaminančių nėra, tai man keksiukų niekas nekepa. Užtat klevų sirupą ir čatnius dovanoja :) O kepu – aš. Kitiems.
    Pasak, Manto, labai patogus hobis ir dėl dovanų galvos perdėm sukt nereikia :D

    Ir sausainiai puikūs. Pati irgi šokoladiniais savo “utility” šiuo metu maksimizuoju: http://spicecoat.wordpress.com/2009/10/02/addicted/

    • O, aš visai gal ir išmainyčiau keksiukus į klevų sirupą, tokį tikrą tikrą :) O šokoladas yra the most effective utility maximizer, for real :)

  2. Nezinau kodel, bet man visiskai nesigavo sie sausainiukai.. :(( Tesla gavosi labai kieta, o kremas – is karto istizo. Zodziu, likau nusivylus..

    • Kaip liūdna… Yra kelios priežastys, dėl kurių galėjo taip nutikti. Tešlos kietumui daug įtakos turi kiaušinių dydis, galbūt jūsiškiai buvo maži. Tikrai keista, nes pagal tokias proporcijas dariau kelis kartus ir tešla tikrai nesigauna kieta. O dėl maskarponės, galbūt ji buvo per šilta arba staigiai atšildyta. Maskarponė labai jautri tempratūros pokyčiams ir dėl to gali atsiskirti- ištežti. Todėl svarbu leisti maskarponei atšilti iki kambario temperatūros per porą valandų ir tada ją plakti su cukrumi :)

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

Sekti

Gaukite kiekvieną naują įrašą į savo dėžutę.

Prisijunkite prie kitų 78 pasekėjų